Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

25.04.2019

První setkání Skupiny Ospitalità Camic

Ve středu 24. dubna proběhlo první setkání skupiny Ospitalità Italsko-české obchodní a průmyslové komory. Skupina sdružuje členské podniky aktivní v odvětvích ho.re.ca.

„Hlavním cílem skupiny je sdružovat podniky a profesionály aktivní v oblasti italského pohostinství v České republice. Kromě toho, že se navzájem poznáme, chce komora uspořádat sérii setkání zaměřenou na témata, která vzbuzují zájem podniků aktivních v tomto odvětví,“ uvedl na úvod generální tajemník Italsko-české komory, Matteo Mariani. Skupina Ospitalità by tak měla fungovat jako již existující skupina Nemovitosti, jejíž činnost vzbudila mezi členy kladný ohlas.

Hlavní problémy v odvětví shrnul ve svém příspěvku člen představenstva komory s odpovědností za odvětví ho.re.ca, Riccardo Lucque. Hlavním problémem je v ubytování a pohostinství, podobně jako v dalších oblastech české ekonomiky, nedostatek zaměstnanců. Firmy tak musí vynakládat čím dál větší úsilí, aby našly a udržely specializované i méně specializované zaměstnance. „Náklady na personál se v posledních letech zvýšily o 25 až 30 procent,“ upozornil Lucque. Podniky se snaží si udržet personál i nemzdovými benefity. „Osobně velice sázím na vzdělání a zaměstnanců nabízím stáže, účast na workshopech a jazykové kurzy,“ dodal Riccardo Lucque. V debatě s ostatními členy skupiny byly probrány i možnosti a obtíže při získávání personálu z Itálie. Dle členů skupiny je také žádoucí těsnější spolupráce s hotelovými středními školami v Itálii a větší důraz na italskou kuchyni ve vzdělávacích programech obdobných škol v ČR. Obecně ale představují velký problém nízké profesní kompetence absolventů hotelových škol v České republice.

Na druhé straně debata ukázala, že některé problémy, které před několika málo lety sužovaly italské pohostinství v České republice, se podařilo vyřešit. Jedná se například o dostupnost kvalitních italských surovin, jež se v posledních letech výrazně zvýšila. Roste také důraz českých klientů na kvalitu. „Úroveň italské gastronomie v Praze je tak v současnosti na velice vysoké úrovni,“ uvedl Giancarlo Bertacchini, pražský delegát Akademie italské kuchyně, která střeží kvalitu a autentičnost italské gastronomie.

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Camic

Loading…