Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

04.06.2019

Proč italské firmy odchází do zahraničí?

Počet italských firem, jež se v posledních letech rozhodly přemístit některé své aktivity do zahraničí, výrazně klesl. Uvádí to Italský statistický úřad.

V letech 2015 až 2017 přemístilo do zahraničí některé své aktivity 3,3 procent středních a velkých firem. Jedná se o zhruba 700 firem, což je výrazně méně než v předchozím mapovaném období. Ve 43 procentech případů byly přesunuty za hranice hlavní aktivity firmy, ve zhruba 70 procentech se jednalo o vedlejší aktivity. „Velikost firmy a začlenění do větší skupiny jsou výraznými faktory v rozhodování o přesunu aktivit,“ uvádí statistici. Častěji své aktivity přesouvají do zahraničí velké firmy či firmy, jež jsou součástí skupin. Firmy s vyšší a střední technologicky náročnou výrobou odchází do zahraničí častěji než podniky s nízkou technologickou úrovní výroby.

Důvody pro přesun do zahraničí se vcelku mezi firmami různé velikosti a technologické vyspělosti neliší. Hlavním důvodem pro přesun za hranice je snaha o snížení personálních nákladů a dalších firemních nákladů. „Snižování nákladů je obzvláště důležité pro průmyslové firmy,“ dodává statistický úřad. Dalším častým důvodem je celkové přeskupení aktivit firmy.

Na druhé straně, zhruba 1000 středních a velkých firem přesunulo některé své zahraniční aktivity zpět do Itálie. I v tomto případě platí, že vyšší mobilitu vykazují větší firmy a podniky s technologicky náročnější výrobou. V úvahách o přesunu aktivit do Itálie jsou pro firmy zásadní náklady na mzdy, daňové zatížení ale také politiky trhu práce či příležitosti spolupráce mezi podniky a výzkumnými centry.

Zdroj: www.istat.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…