Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.07.2018

Protikorupční úřad zkritizoval výběrové řízení na Ilvu

Výběrové řízení na nového vlastníka ocelářských závodů Ilva neproběhlo zcela dle předpisů. Poukazuje na to zpráva Italského protikorupčního úřadu (ANAC).

Anac analyzoval průběh výběrového řízení na základě podnětu Ministerstva hospodářského vývoje a hejtmana kraje Apulie. Pozornost úřadu se zaměřila především na tři aspekty: změna podmínek při určení ekologického plánu v průběhu řízení, nedodržení průběžných termínů a určení ceny závodu. „V průběhu řízení došlo ke kritickým momentům, tvrdí úřad, který poukazuje na to, že vedení řízení mohlo omezit počet zájemců a konkurenci.

Dle ANACu však zastavit převod může jen vláda a Ministerstvo hospodářského řízeni, a to v případě, že k tomu jsou důvody ve státním zájmu. „Teprve uvidíme, jak pokračovat,“ zareagoval na zprávu vicepremiér a ministr hospodářství Luigi di Maio. Jakékoliv pochybnosti o průběhu řízení naopak odmítá jeho předchůdce Carlo Calenda.

V kritizovaném výběrovém řízení nakonec uspěla indická skupina ArcelorMittal společně s italskou skupinou Marcegaglia, která se ale musela z akvizice stáhnout kvůli rozhodnutí antimonopolnímu úřadu. Aby nedošlo k příliš silné koncentraci na trhu, tak ArcelorMittal musí prodat celou řadu svých aktiv, a to včetně hutích v Ostravě.

Zdroj: www.ansa.it

Zdroj fotografie: Ilva

Loading…