Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

16.06.2020

Protikrizový daňový balíček

PROTIKRIZOVÝ DAŇOVÝ BALÍČEK 

Balíček s návrhy daňových změn, které mají pomoci podnikatelům a firmám překlenout nepříznivé ekonomické dopady koronavirové pandemie obsahuje následující úpravy daní:

 

  • Snížení DPH z 15 % na 10 % na ubytovací služby, vstupné na kulturní a sportovní akce, wellness, apod. s cílem podpořit sektor turistického ruchu,
  • Snížení sazby silniční daně o 25 % pro automobily nad 3,5 tuny, za účelem podpořit nákladní a kamionovou dopravu. Změna se projeví zpětně již od počátku roku 2020, což se projeví i snížením záloh, které mají být na tuto daň v letošním roce placeny.
  • Rozšíření pravomoci obcí osvobodit od daně z nemovitostí v důsledku mimořádných událostí. V současné době obce mohou zcela nebo částečně osvobodit od daně z nemovitostí na svém území nemovitosti dotčené živelní pohromou (např. povodeň, vichřice, extrémní sucho). Nově k tomuto kroku budou moci přistoupit i v případě dalších mimořádných událostí, jako jsou pandemie, krizová opatření podle krizového zákona nebo průmyslové havárie. Toto osvobození bude možné uskutečnit i zpětně.
  • Zavádí institut zpětného uplatnění daňové ztráty (loss carry back) z daně z příjmů fyzických a právnických osob za rok 2020. Pokud tedy poplatník v důsledku nouzového stavu vykáže za zdaňovací období roku 2020 daňovou ztrátu, bude si moci o tuto ztrátu zpětně snížit svůj základ daně za zdaňovací období let 2019 a 2018. Díky tomu získá ve formě vratitelného přeplatku zpět daň či její část zaplacenou za tato zdaňovací období. Uplatnit si daňovou ztrátu zpětně bude možné už za zdaňovací období, které skončí 30. června 2020.

 

Zdroj: Ministerstvo financí ČR

Zdroj fotografie: vlada.cz

 

Loading…