Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.12.2016

Provoz na dálnici D8 byl zahájen s omezením

Od sobotního odpoledne je zprovozněna celá dálnice D8 z Prahy na hranice se Saskem. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tak dodrželo termín zprovoznění posledního úseku dálnice D8. Na prackovické estakádě byl ale omezen provoz kvůli nestabilnímu geologickému podloží.

V posledních dnech totiž byly zaznamenány anomální pohyby podloží, které Ředitelství silnic a dálnic dává do souvislosti s nedávnými pracemi na zajištění pilířů soustavy mostů u Prackovic. Situace by se tak měla stabilizovat v průběhu příštích dnů a dálnice by měla být zcela zprovozněna. Dle kritiků ale nová dálnice bude vyžadovat prakticky neustálé práce na zajištění a zpevnění podloží. ŘSD i nadále situaci monitoruje tak, aby byla zajištěna maximální bezpečnost provozu. Premiér Bohuslav Sobotka si od ministra dopravy Dana Ťoka vyžádal podrobnou zprávu o stavu dálnice.

Slavnostního zahájení provozu se zúčastnili hlavní představitelé českého státu, včetně prezidenta republiky Miloše Zemana, a představitele Saské spolkové země. Dálnice D8 měří 94 kilometrů a zaručuje přímé dálniční spojení mezi Prahou, Drážďany a Berlínem. Její vybudování trvalo přes třicet let. „Dostavbou dálnice D8 dojde ke snížení dopravní zátěže na okolních komunikacích nižších tříd, zlepší se plynulost a bezpečnosti provozu. Průměrná délka cesty i jízdní čas se zkrátí. Dojde také k poklesu emisí a hlukové zátěže pro obyvatele žijící v okolí komunikací, které v současnosti nahrazují dálnici D8,” hájí pozitivní dopad nové dálnice generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

 

Zdroj: www.mdcr.cz

 

Zdro fotografie: MD ČR

Loading…