Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.09.2017

Průmysl i nadále táhne růst českého hospodářství

České hospodářství je i nadále taženo průmyslem. Ukazuje to Analýza společenského a hospodářského vývoje ČR, kterou zveřejnil Český statistický úřad.

Dle zprávy, je průmysl naprosto klíčový v tvorbě přidané hodnoty českého hospodářství. „Průmysl vytvářel bezmála třetinu přidané hodnoty české ekonomiky“, upozorňuje předsedkyně Českého statistického úřadu,Iva Ritschelová. Přidaná hodnota vytvořená českým průmyslem vzrostla v minulé roce o pět procent, což bylo třikrát rychleji než v Evropské Unii a Německu. Přitom ne všem odvětvím české ekonomiky se dařilo tak dobře. Kvůli poklesu veřejných investic klesla i přidaná hodnota ve stavebnictví, zatímco v mnohých odvětvích služeb spíše stagnovala.

Průmysl je zásadní i pro český zahraniční obchod, jež vloni skončil s přebytkem přes 160 miliard korun. „Jen dopravní prostředky tvořily téměř 30 % hodnoty celkového exportu tuzemského zboží“, dodává ředitelkaRitschelová. Český zahraniční obchod je tak založen na dovozu surovin z nečlenských států a na vývozu výrobků do Evropské Unie, jež tvoří osmdesát procent celkového českého vývozu do světa.

Zdroj: www.czso.cz

Zdroj fotografie: Škoda Auto

Loading…