Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.08.2016

Rekord zahraničního obchodu mezi Itálií a ČR: obrat překonal v prvním pololetí šest miliard eur

Zahraniční obchod mezi Itálií a Českou republikou vzkvétá. Ukazují to údaje o zahraničním obchodu za první pololetí roku 2016 zveřejněné Českým statistickým úřadem.

Celkový obrat zahraničního obchodu mezi Itálií a Českou republikou meziročně vzrostl o 13,7%. Hodnota obratu tak přesáhla o několik málo milionů šest miliard eur. Přebytek zahraničního obchodu ve prospěch ČR se zvýšil na zhruba půl miliardy eur. Italský vývoz do ČR se totiž zvýšil o 9,8% na 2,8 miliard eur, zatímco vývoz českých firem do Itálie rostl v prvním pololetí o 17,3% na 3,25 miliard eur. Zahraniční obchod mezi oběma zeměmi tak rostl rychleji než celostátní průměr: v prvním pololetí se vývoz českých firem do světa zvýšil o 4,8% a dovoz ze světových trhů o 1,5%.

I v prvním pololetí letošního roku měl zahraniční obchod mezi Itálií a ČR výrazný průmyslový charakter. Největší část vývozu italských firem do ČR tvoří stroje a dopravní prostředky, jejichž celková hodnota vzrostla na 1,1 miliardu eur (+14,9%). V tomto odvětví silně vzrostl export elektrospotřebičů a elektrických zařízení, průmyslových strojů a automobilů. O 23,7% se zvýšil na skoro sto milionů eur také vývoz strojů pro energetický průmysl.

Vývoz průmyslového spotřebního zboží, kam spadají oděvy a obuv, se zvýšil o 15,2% na tři sta milionů eur. Export chemických výrobků se zvýšil o pouhých 3,6% na 407,6 milionů eur. Vývoz polotovarů rostl o 2,9% na více než 706 milionů eur. Výrazně se zvýšil export potravin, a to o 17,1% na 185,5 milionů eur. Mimořádně silně rostl vývoz kávy (+209,1%, 19 milionů eur), sladkostí, obilí a těstovin. Vývoz italských vín se zvýšil o 5% na 20 milionů eur.

Vývoz českých firem do Itálie má ještě o něco silnější průmyslový charakter. Vývoz strojů a dopravních prostředků tvoří více než polovinu celkového vývozu: hodnota v prvním semestru vzrostla o 22,3% na 1,66 miliard eur. Nejvýznamnější odvětví tvoří automobilový průmysl, hodnota exportu automobilů dosáhla 702 milionů eur (+36.7%). Následují stroje pro zpracovatelský průmysl s celkovou hodnotou 264,4 milionů eur (+37,7%) a elektrospotřebiče společně s elektrickými přístroji (+22,6%. 193,6 milionů eur).

Další významná odvětví českého vývozu do Itálie tvoří polotovary (+3,1%. 613,4 milionů eur) a průmyslové spotřební zboží, jehož vývoz se zvýšil o 8,3% na 301 milionů eur. Výrazně se zvýšil také vývoz tabákových produktů, který se tak stává čtvrtým nejsilnějším odvětvím českého vývozu: export cigaret z Čech do Itálie se prakticky zdvojnásobil na bezmála 250 milionů eur.

Celkově se také zlepšuje kvalita obchodních vztahů mezi Itálií a ČR. Objemy rostou pomaleji než hodnoty, ale současně odvětví s vyšší přidanou hodnotou zaznamenávají rychlejší růst. To platí především pro vývoz strojů, elektrospotřebičů a elektrických aparátů a dopravních prostředků.

„V Loňském roce dosáhl zahraniční obchod poprvé hodnoty 10,5 miliard eur a zaznamenal meziroční růst o 9%,“ uvádí k údajům za první pololetí Matteo Mariani, generální tajemník Italsko-české obchodní a průmyslové komory. „Údaje za první pololetí jsou velice povzbudivé a máme z nich radost. V našich aktivitách zaznamenáváme velký zájem ze strany firem o vyhledávání nových obchodních partnerů a dodavatelů. Koneckonců mezi českým hospodářstvím a italskou ekonomikou panuje  velké spříznění, což  usnadňuje střednědobou a dlouhodobou spolupráci. To platí především pro odvětví strojírenského průmyslu, které je motorem italsko-českých vztahů. Důležitým faktorem je také vysoké tempo růstu českého hospodářství“.

Zdroj: http://apl.czso.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

 

 

 

 

 

 

Loading…