Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

03.02.2015

Renzi ladil noty s novým řeckým prvním ministrem

Italský premiér Matteo Renzi přijal v úterý 3. února řeckého premiéra Alexe Tsipru. Oba premiéři si evidentně rozuměli.

Premiéři Itálie a Řecka se shodli, že v Evropě je nutné vytvořit strukturální podmínky pro ekonomický růst, díky kterému bude možné vytvořit v jednotlivých zemích i celé Evropě větší solidaritu a sociální spravedlnost. “Řecko a Italie mají společnou historii kulturních supermocností, a obě země chtějí vytvořit Evropu, která by dokázala být sama sebou,” řekl italský premiér, “Společně se chceme snažit vymýtit korupci, zlepšit fungování veřejné správy a vytvořir daňový systém, ve kterém by bylo možné potírat daňové úniky.”

Vřele se na adresu svého hostitele vyjádřil také řecký premiér. “Nemluvím sice italsky, ale s premiérem Renzim jsme mluvili totožným jazykem”, uvedl Alexis Tsipras, “Pokud chceme mluvit jazykem pravdy tak je nutné vytvořit obrat, který by vedl k lépe fungujícím státům.” Dle řeckého premiéra je nutné změnit Evropu, tak aby se stala míste sociální koheze a nikoliv strachu. Tsipras také dodal podrobnosti o tom, jak chce vládnout Syriza v Řecku. “Potřebujeme čas pro vytvoření podmínek pro střednědobý růst a pro implementaci reforem. Vůči Evropské Unii se zavážeme, že nebudeme vytvářet nové deficity, a hospodářské rovnováhy dosáhneme i skrze nezbytné reformy.”

Italský premiér na konci tiskové konference nechtěl komentovat návrh řeckého ministra financí Yanna Varoufakiho na transformaci řeckého státního dluhu drženého veřejnými institucemi do dluhopisů, jejichž splatnost by byla vázaná na tempo růstu řeckého hospodářství. Ze setkání mezi italským ministrem financí Gian Carlem Padoanem s jeho řeckým protějškem, které taktéž proběhlo v úterý, však prosákla ochota Itálie o takovém řešení jednat.

 

Zdroj: ansa.it

Loading…