Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

25.05.2020

Restauratéři se už nemůžou dočkat, až se vrátí do normálu

Pro obor gastronomie přichází v pondělí 25. května nová fáze uvolňování, kdy bude možné přivítat hosty i ve vnitřních prostorech barů a restaurací. Riccarda Lucqueho, spolumajitele skupiny La Collezione a člena představenstva Italsko-české komory, jsme se zeptali, jaká jsou jeho očekávání.

Jak se přichystala skupina La Collezione na otevření v pondělí 25. května? A jakou reakci čekáte od zákazníků?

Během období epidemie jsme měli otevřené jen dva podniky, La Bottega di Finestra s přímým prodejem surovin a jídlem sebou a La Bottega Gastronomica, jež fungovala jako obchod. Od 11. května jsme otevřeli zahrádku při La Bottega Gastronomica a vidíme pozitivní odezvu, stoly jsou stále obsazené. Je jasné, že se lidé chtějí vrátit k normálnímu životu. Při znovuotevření měníme všechna naše menu, kam jsme zařadili suroviny typické pro léto. Naši kuchyni jsme o něco zjednodušili, tudíž zjednodušená bude tak i naše nabídka, aniž bychom se ale vzdali hlavních rysů naší gastronomie. Vybavili jsme se nezbytným zdravotnickým materiálem a tam, kde to bylo nutné, jsme upravili dispozice interiéru. Už se nemůžeme dočkat, až znovu otevřeme a vrátíme se do normálu, byť k návratu do normální situace, kvůli chybějícím zahraničním turistům, nedojde v letošním roce ale později.

Mnoho gurmánských restauracích a podniků ve středním a vysokém segmentu trhu oznámilo již zmíněné zjednodušení menu. Jaké jsou ale vaše hlavní rysy, kterých se nechcete vzdát?

Naši skupinu jsme nepřevrátili naruby. A na rozdíl od mnoha kolegů ani nechystáme zlevnění. Ale chceme udělat něco navíc pro naše klienty. Například jim přichystat překvapení, rozšířit nabídku amuse-bouche či mít o něco větší porce. Ale nechceme se vzdát typických rysů naši kuchyně ani kvality surovin. V naší skupině jsme předělali jen jeden koncept, a to restauraci Amano. Ta, jež se původně zrodila jako restaurace vhodná pro ochutnávky, malé porce a sdílení, bude mít atmosféru italské trattorie s jednodušší nabídkou, jež mi v něčem připomíná Aromi při rozjezdu v roce 2005, a zákazníci dostanou větší porce. Vedle gourmet pizzy budou v nabídce i normální pizzy za dostupnější cenu. Druhá velká změna se odehrála v La Bottega Tusarova, kterou jsme prodali. Tamní personál mi dal nabídku k odkoupení, a já jsem ji nemohl odmítnout. Ale uzavřeli jsme dohodu, že budou pro nás dále vytvářet stejné produkty. Začíná s nimi nová forma spolupráce.

Ministerstvo zdravotnictví vydalo hygienická pravidla, kterými se budou muset restaurace řídit při provozu. Jak je hodnotíte?

My chceme rozjet náš provoz v naprostém bezpečí. A pravidla se mi nezdají tak drastická. Některá, například 1,5 metru rozestupu mezi stoly, jsme dodržovali již před tím prakticky ve všech podnicích. Cítíme povinnost tato pravidla dodržovat.

Pohostinství je touto krizí velice postižené. Zdá se vám vládní pomoc, například pozastavení platby nájmu, dostačující?

Dva měsíce vynuceného uzavření byly těžké, čerpali jsme prostředky z vlastních zdrojů, které pravděpodobně už nikdy neuvidíme. A tím myslím jak ušlé příjmy, tak platby za náklady, které jsme v posledních dvou měsících museli uhradit. A nedokáži zcela označit za pomoc to, že mi někdo refunduje část nákladů, které jsme předtím zaplatili z vlastní kapsy. Pozastavení platby nájmu, či částečná úhrada ze strany státu, funguje o něco lépe, ale bude trvat pouze do konce června. Pro nás se tyčí velký otazník nad letními měsíci, kdy se Praha obvykle vylidní, protože její obyvatelé odjíždí za město. A vzhledem k tomu, že tu nebudou ani zahraniční turisté, tak hrozí, že se naše rezervy budou dále ztenčovat.

 

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…