Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.08.2016

Restaurátorské práce na Vlašské kapli začaly

Vlašská kaple, symbolické místo pro italskou komunitu v Praze, prochází fází komplexních úprav. Po jejich ukončení, v druhé polovině roku 2017, by se kaple měla vrátit do svého původního stavu.

Budova, která je od roku 1810 majetkem italského státu, je již mnoho let uzavřena veřejnosti. Poslední velkou akcí uvnitř kaple byla výstava o vztazích mezi Itálií a Českou republikou, jež proběhla v roce 2000. Statické problémy však v posledních letech znemožňovaly přístup veřejnosti. Ve vnějším plášti kaple se objevilo několik trhlin a vzácná fresková výzdoba uvnitř kaple byla poničena zatékající vodou. „Náš restaurátorský projekt počítá jak s opravami statických narušení kaple  tak jejího interiéru,“ potvrzuje Alessandro Battaglia, jednatel společnosti AhRCOS, člena Italsko-české komory, jež restaurátorské práce provádí.

Po ukončení restaurátorských prací se tak kaple vrátí do své původní krásy. Plán společnosti AhRCOS totiž počítá s kompletní celistvou opravou vnějšku i vnitřku kaple, a to především vzácných fresek v interiéru. „V první fázi jsme se zaměřili na konsolidaci statiky vnějších zdí kaple a na zalátování trhlin. Práce již začaly a vůči původnímu harmonogramu jsme zhruba jeden měsíc v předstihu,“ dodává Alessandro Battaglia.

Vlašská kaple však nemá jen symbolickou hodnotu pro italskou komunitu. Budova byla postavena v druhé polovině 16. století jako duchovní centrum italské komunity v Praze, kterou tehdy tvořili především stavitelé a další stavební řemeslníci. V roce 1590 kaple prošla přestavbou v duchu manýrismu a tvoří tak jeden z nejranějších ukázek římského manýrismu na severu od Alp. V průběhu 18. století byla vytvořena barokní fresková výzdoba. „Vlašská kaple je architektonickým a uměleckým klenotem v srdci Prahy,“ poukazuje Alessandro Battaglia. „I z tohoto důvodu náš projekt pečlivě prostudovali experti na Národním památkovém úřadě, který prokázal vysokou míru spolupráce a schopnost naslouchat našim potřebám. Je v zájmu všech, aby práce byly dokončeny, a kaple znovu sloužila italské komunitě i celé Praze.“

Společnost AhRCOS nebyla vybrána náhodou jako dodavatel prací. Společnost má za sebou celou řadu restaurátorských prací na památkově chráněných budovách jak v Itálii, kde se věnovala pracím na opravách mnoha kostelů, tak v Praze, kde se účastnila dalších významných projektů. AhRCOS má tak know-how na to, aby odvedla co nejlepší výkon v restaurátorských pracích na tak delikátní budově, kterou Vlašská kaple je. „Na projektu pracují experti a restaurátoři z Itálie a ČR. To ovšem platí i pro projekty v Itálii, na kterých také často pracují čeští odborníci. Z tohoto úhlu pohledu je naše společnost plně italsko-česká,“ tvrdí Alessadro Battaglia.

Restaurátorské práce začaly díky poskytnutí fondů ze strany italského Ministerstva zahraničních věcí a díky darům italských a českých firem. Po ukončení prací přejde kaple pod správu řeckopravoslavné církve. „Chci poděkovat italskému velvyslanci Aldovi Amatimu, bez jehož nasazení by se nepodařilo sehnat fondy a začít práce,“ říká Alessandro Battaglia. „Naše firma také zasponzorovala obnovu Vlašské kaple. Chtěli jsme přispět nejen naší prací, ale i finančním darem na obnovu této mimořádné stavby, která je pojítkem mezi Čechy a Itálií a také mezi minulostí a současností italské komunity v ČR.“

Zdroj fotografie: AhRCOS s.r.o.

Loading…