Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

26.03.2017

Římská deklarace: Česká republika sdílí priority Evropské Unie

Česká republika chce zůstat v hlavním proudu evropské integrace. S tímto sdělením přicestoval do Říma na neformální summit k 60. výročí podepsání Římských smluv český premiér Bohuslav Sobotka.

Český premiér připojil svůj podpis k Římské deklaraci, kterou podepsali i další vrcholní představitelé 27 členských států Evropské Unie. „Společně se všemi lídry členských zemí Evropské unie jsme nalezli stejné priority pro budoucí směřování Unie. Shodli jsme se, že chceme pracovat na Evropě bezpečnější, prosperující, soudržnější i sociálně spravedlivější,” uvedl Sobotka. Mezi hlavní priority české vlády patří ekonomická konvergence mezi členskými státy a podpora hospodářskému růstu. „Neméně důležité je z českého pohledu zajištění bezpečnosti Evropanů,“ stojí v prohlášení vydané českou vládou s poukazem na boj proti terorismu a na zajištění vnějších hranic Unie.

Na základě tlaku polské vlády zmizel z textu Římské deklarace jakýkoliv odkaz na myšlenku vícerychlostní Unie, o které na summitu ve Versailles hovořili lídři Německa, Francie, Itálie a Španělska. Deklarace ale zmiňuje možnost ustanovit posílené spolupráce mezi členskými vládami v oblastech, kde neexistuje dostatečná shoda mezi všemi členskými státy. „U jednotlivých forem posílené spolupráce bychom se měli vždy rozhodnout na základě toho, zda to pro Česko přináší výhody, zda-li výnosy převažují nad eventuálními náklady,“ řekl na tiskové konferenci v Římě Bohuslav Sobotka. Podle premiéra, jednou z oblastí posílené spolupráce, které by se ČR mohla zúčastnit, je budování evropské obrany.

 

Zdroj: www.vlada.cz

Zdroj fotografie: Archív Vlády ČR

 

Loading…