Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

28.06.2016

Rok 2015 ve znamení velkých nemovitostních transakcí

Česká ekonomika v roce 2015 vykázala jeden z nejvyšších růstů HDP v celé Evropě (4,5 %) s výhledem dalšího růstu okolo 2,5 % pro další roky. Česká národní banka držela nízké úrokové sazby a pokračovala ve své intervenci slabé koruny k zabránění deflace. A to se samozřejmě odrazilo i na našem nemovitostním trhu. Již v 1. čtvrtletí loňského roku proběhla jedna z největších realitních transakcí, když Union Investment koupila od Hannover Leasing obchodní centrum Palladium  za 15,6 miliard korun. Tato transakce jednak drží rekord  - jde o vůbec nejdražší „obchod“ v České republice týkající se jediné budovy - ale také dokládá rostoucí zájem investorů o maloobchodní prostory. Mezi další významné transakce z této oblasti loni patřila koupě obchodního centra Campus Square v Brně (50 mil. EUR) společností CBRE Global Investors, Atrium European Real Estate zase získala nákupní centrum Arkády Pankrác v Praze (162 mil. EUR) a naopak prodala část svého maloobchodního portfolia Peakside (69 mil. EUR). Vyhlídky v retailu jsou slibné i na další roky, kdy budou dokončována některá nová obchodní centra nebo rozšiřována ta stávající. 

Rok 2015 byl velmi dobrý i pro trh s kancelářskými prostory, což potvrzuje jejich výstavba. Ta se poprvé od roku 2009 dostala na předkrizovou úroveň; během roku 2015 bylo jen v Praze dokončeno 11 kancelářských projektů, které poskytují administrativní plochu o rozloze více než 180 000m2. První velká transakce se uskutečnila hned z kraje roku, kdy společnost Standard Life Investment skrze svůj fond Global Real Estate Fund získala administrativní palác v centru Prahy na náměstí I. P. Pavlova (cena nezveřejněna). Lukrativní administrativní projekt S9 Florenc koupila privátní investiční skupina Unicapital. Na podzim společnost Skanska zveřejnila další z významných transakcí roku 2015, a to prodej své administrativní budovy Corso Court na Praze 8 – Karlín fondu z investiční skupiny Invesco Real Estate (1,5 mld. Kč). V oblasti výstavby je třeba jmenovat dokončení již 17. budovy v rámci administrativního BB Centra. Nová budova DELTA (41 400 m2 pronajímatelných ploch) byla téměř plně obsazena ještě před jejím dokončením, mezi největší nájemce patří společnost Hewlett‑Packard a Microsoft. Další administrativní centrum Waltrovka je realizováno společností Penta v Praze v Jinonicích, kde byla v září 2015 zkolaudována první z plánovaných administrativních budov Aviatica nabízející 27 000m2 kancelářských ploch.

Také oblast průmyslových nemovitostí potvrzuje trend růstu v České republice. Trh s výrobními a skladovacími prostory se už v první polovině roku rozrostl více než o třetinu oproti první polovině roku 2014. Největší část výrobních a skladovacích prostor se koncentruje v okolí Prahy a Plzně, přičemž míra neobsazenosti na konci roku dosáhla 5,1%, což je nejnižší číslo od krizového roku 2009.

Jednou z nejvýznamnějších transakcí v oblasti rezidenčních projektů byl prodej RPG Byty. Společnost, které patří přes 40 tisíc bytů na Moravě, koupila lucemburská společnost Fondy Bydleni 2 S.a.r.l. Transakcí se musel zabývat i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který ji na podzim roku 2015 povolil, hodnota transakce však nebyla zatím zveřejněna. Trh s rezidenčními nemovitostmi v loňském roce stále rostl zejména v Praze a Brně, kde je dostupnost bytů podporována výstavbou nových projektů jako například dokončení Residence Garden Towers společností Central Group, která nabídne k prodeji okolo 700 bytů. Naopak v menších městech dochází ke stagnaci výstavby. Na rezidenčním trhu se projevuje růst nejen díky zájmu o vlastní bydlení, ale i zájem o koupi bytové jednotky střední třídy jako investice do budoucna.

Dle ekonomických prognóz poroste i v letošním roce česká ekonomika (byť pomaleji než loni), což opět pozitivně ovlivní i nemovitostní trh. Neočekávají se tak vysoké investice, jako v  roce 2015 (odhad celkového objemu investic pro rok 2016 činí okolo 2 mld. EUR), nicméně očekávají se například velké projekty (nad 50.000m2) v oblasti průmyslových nemovitostí pro e-commerce. Tyto odhady potvrzují i transakce, které byli již uzavřeny v tomto roce, lze zmínit nákup obchodního centra Frýda ve Frýdku-Místku ZPF realitním fondem a nákupního centra Bondy v Mladé Boleslavi skupinou CPI. Dokončena byla také v oblasti maloobchodu transakce Pražské správy nemovitostí spočívající v akvizici obchodního domu Kotva v centru Prahy. I na trhu s kancelářskými projekty je rušno, kdy společnost Ungelt Partners koupila podíl na kancelářské budově, ve které sídlí společnost Vodafone, a investiční společnost REDSIDE koupila několik kancelářských budov v Praze.

 

   Lukáš Syrový, partner advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners

 Zdroj fotografie: Havel Holásek

Loading…