Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.01.2017

Rok 2016 byl pro hypoteční trh rekordní

Rok 2016 byl rekordní, co do objemu nově poskytnutých hypoték. I proto Česká národní banka zvažuje další restriktivní opatření v poskytování hypoték.

Podle statistik specializovaného střediska Hypocentrum bylo v roce 2016 poskytnuto přes 225 miliard korun nových hypoték. To je o 35 miliard více než v předchozím, taktéž rekordním, roce 2015. Klienti tak využili hospodářského růstu i nízké ceny hypoték: průměrná roční sazba klesla v roce 2016 na 1,87 procent. Kvůli růstu cen nemovitostí si klienti museli taktéž půjčovat stále více peněz.

Situaci na hypotečním trhu tak bedlivě sleduje Česká národní banka. Ta již bankám doporučila, aby neposkytovaly hypotéky pokrývající 95 a více procent ceny kupované nemovitosti. V dubnu letošního roku míra klesne na devadesát procent. „Jsme připraveni jít ještě níž, pokud bychom viděli, že je to potřeba. Zatím si myslím, že to bude stačit,” dodal guvernér ČNB Jiří Rusnok u příležitosti tiskové konference o zprávě o finanční stabilitě.

Podle guvernéra mají restriktivní opatření spíše preventivní charakter. Míra úvěrů, u kterých dochází k potížím splácení ze strany dlužníka, patří k nejnižším v Evropě. Jisté nebezpečí by mohla představovat vzestupná spirála cen nemovitostí a hypoték. „My netvrdíme, že je tady nějaká extrémní nebo vůbec nějaká bublina. Jsou tady lokální záležitosti na trhu, které jsou řekněme ne úplně standardní, ale nejsou často vyvolány jenom růstem poptávky, který mimo jiné souvisí s levnými úvěry, ale také tím, že je omezená nabídka. A to už má jiné příčiny, většinou nějaké administrativně technické,” uvedl Rusnok s odkazem na situaci v Praze. Podle developerských firem, je totiž nabídka nových rezidenčních nemovitostí v hlavním městě limitována administrativními průtahy.

 

 Zdroj: http://www.ceskenoviny.cz/

 

Zdroj fotografie: ČNB

Loading…