Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.01.2017

Rok 2017: co nás čeká?

Letošní rok bude pro Českou republiku plný událostí a novinek. Zde je několik z nich.

Volební rok. Rok 2017 bude klíčový pro Českou republiku. V říjnu vyprší volební období současné Poslanecké sněmovny. Volby se tak pravděpodobně uskuteční mezi květnem a zářím. Favoritem klání je zatím hnutí Ano 2011 ministra financí Andreje Babiše. Hlavním jeho protivníkem je ČSSD premiéra Bohuslava Sobotky. Soupeření dvou hlavní sil vládní koalice se tak pravděpodobně projeví na akceschopnosti vlády v posledních měsících jejího mandátu. Na podzim také odstartuje horká fáze kampaně prezidentské volby, jejíž první kolo se odehraje v lednu 2018. V březnu by měl současný prezident republiky Miloš Zeman oznámit, zda bude znovu kandidovat do úřadu.

Konec intervence na kurzu koruny. Příznivý vývoj inflace na sklonku loňského roku přiblížil konec intervence na kurzu koruny ze strany České národní banky. ČNB by tak měla opravdu ukončit intervenci v polovině letošního roku. Konkrétní datum však bude záležet na vývoji na trzích a na inflaci. Po ukončení intervence se očekává, že koruna posílí vůči euru o tři až pět procent.

Zpomalení hospodářského růstu. V roce 2017 by se růst HDP měl zastavit kolem dvou procent ročně. I přes očekávanou expanzi veřejných výdajů v příležitosti volebního roku, tempo růstu veřejných investic zůstane dosti nízké. České hospodářství pociťuje také důsledky pomalého oživování ekonomik Evropské Unie. Naopak výdaje domácností a soukromé investice by měly růst.

Růst mezd. Od prvního ledna dochází k zvýšení minimální hrubé mzdy na jedenáct tisíc korun měsíčně. Platy by ale měly růst v celé ekonomice, a to rychleji než bude růst HDP. Výše platů bude také jedním z hlavních témat nadcházející volební kampaně. Hlavní politické síly se totiž shodují, že úroveň platů v ČR je stále příliš nízká. Řešení, jak tuto situaci zvrátit, se ale liší: sociální demokraté tlačí na větší redistribuci, zatímco hnutí Ano 2011 by spíše chtělo snížit sociální a zdravotní odvody.

EET v další fázi. Od prvního března se systém Elektronické evidence tržeb stane povinným i pro podnikatele a firmy v maloobchodě a velké distribuci. I obchody tak budou muset vystavovat účtenky s údaji Elektronické evidence tržeb. Do té jsou již zapojené podniky v odvětvích pohostinnosti a ubytování, pro které se EET stala povinnou od prvního prosince 2016.

Získat hypotéku bude těžší. Rok 2016 byl pro hypoteční trh rekordní jak z hlediska objemů sjednaných hypoték tak nízkých úrokových měr. V roce 2017 čeká trh prudké zbrzdění. Již v prosinci 2016 došlo k zvýšení úrokových měr v důsledku nového Zákona o spotřebitelských úvěrech. Další restrikce zavádí nová regulace České národní banky. Ta by chtěla zcela zamezit situaci, kdy je hypotéka sjednaná na celou hodnotu kupované nemovitosti. Navíc hypotéky sjednané na nejméně osmdesát procent hodnoty kupované nemovitosti by neměly tvořit více než patnáct procent všech poskytnutých hypoték. Pro klienty jde o jasnou zprávu: hypotéky budou dražší a míra spolufinancování nákupu nemovitostí z úspor bude muset být vyšší.

 

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…