Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

17.02.2016

Roste počet certifikovaných potravinářských výrobků

Výroba italských potravin a vín chráněných značkou původu (DOC, DOCG, IGP či STG) posiluje. Ukazuje to nová zpráva Qualivita-Ismea.

V současnosti má Itálie přes osm stovek chráněných potravin a vín a příjmy z jejich prodeje dosáhly zhruba 13,4 miliard eur. Tvoří tak zhruba 10% celkových příjmů potravinářského odvětví v Itálii. Příjmy z prodeje chráněných potravin a vín vzrostly o 4% a jejich export dosáhl 7,1 miliard eur (+8,2%). To je zhruba pětina italského vývozu potravin do zahraničí. Dynamický růst zaznamenávají především vína chráněná známkou původu: příjmy z jejich prodeje přesahují sedm miliard eur a jejich export dosahuje 4,3 miliard eur.

Regiony s nejvíce certifikovanými potravinami a víny jsou Toskánsko a Benátsko (shodně 90 certifikovaných produktů), Piemont (81), Lombardie (77) a Emilia-Romagna (73). Okresy, kde výroba chráněných potravin a vín má největší dopad na místní ekonomiku, jsou v případě jídla Parma, kde příjmy dosahují téměř jedné miliardy eur, a v případě vín Verona, kde se příjmy pohybují kolem 350 milionů eur.

 

Zdroj: http://www.qualivita.it/13-rapporto-ismea-qualivita/

 

Zdroj fotografie: Pixabay

 

Loading…