Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

03.01.2017

Rozpočet České republiky skončil v přebytku 61,8 miliard korun

Hospodaření české veřejné správy skončilo v roce 2016 v rekordním přebytku. Informovalo o tom české Ministerstvo financí.

Hospodaření skončilo v loňském roce s přebytkem 61,8 miliard korun, což je nejvíce v historii samostatné České republiky. Příjmy veřejné správy vzrostly o 47,1 miliard korun na 1282 miliard korun. Výdaje naopak klesly o 77,5 miliard korun na 1220 miliard korun.

Celkový výnos daní se v loňském roce zvýšil o 47 miliard korun: výběr rostl jak u přímých tak u nepřímých daní. Zásadní váhu stále mají v českém rozpočtu příjmy z Evropské Unie, jejichž hodnota dosáhla takřka 158 miliard korun. Na výdajové straně pak lehce vzrostly běžné výdaje (+1,2%). Naopak investiční výdaje klesly o více než polovinu, a to o 91 miliard korun na 84,7 miliard korun.

Nedávná zpráva Národního kontrolního úřadu upozornila, že hospodaření veřejné správy je letos pozitivně ovlivněno hospodářským růstem. Dle NKÚ byl přínos vládních politik spíše negativní: historického přebytku bylo dosaženo díky silnému poklesu státních investic.

Zdroj:www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…