Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

15.11.2018

Růst české ekonomiky zůstal stabilní na 2,3 procentech

České hospodářství pokračuje ve svém růstu. Ukazují to první odhady vývoje HDP ve třetím čtvrtletím letošního roku formulované Českým statistickým úřadem.

Od července do září se hrubý domácí produkt meziročně zvýšil o 2,3 procent. Jedná se o stejné tempo růstu, které česká ekonomika zaznamenala v předchozím, druhém, čtvrtletím růstu. Na začátku roku, v prvním čtvrtletí, pak ekonomika rostla výrazně rychleji, o 4,5 procent. „Dařilo se většině odvětví národního hospodářství,“ uvádí statistici. A dodávají: „K pozitivnímu vývoji přispěla jak domácí, tak zahraniční poptávka. K růstu HDP nejvíce přispěly společně výdaje na konečnou spotřebu domácností a vládních institucí.“

Tempo růstu české ekonomiky zůstává v evropském srovnání silné. „Slabý výsledek třetího čtvrtletí nepovažujeme za signál dlouhodobějších problémů české ekonomiky, ale spíš za vytvoření prostoru pro pozitivní překvapení ve čtvrtém čtvrtletí,“ věří Petr Rožumberský, analytik UniCredit Bank. Většina analytiků se shodne, že letošní růst českého hospodářství se zastaví mezi 2,8 a 3,1 procenty HDP.

Zdroj: www.czso.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…