Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

30.09.2020

Růst mezd v České republice zpomalí

Aktuální ekonomická situace se již promítá do situace na trhu práce. Ukazují to výsledky výzkumu agentury Grafton Recruitment, jež je členem Italsko-české komory.

Průzkum poukazuje na zásadní změny, ke kterým došlo od začátku epidemie. Na trhu práce klesá počet nových nabídek uplatnění a konkurenční tlak na růst odměn je menší. Dá se tak očekávat výrazně nižší růst mezd než v uplynulých letech. „Pro zaměstnavatele to znamená, že se mohou opět plně soustředit na výběr kvalitnějších kandidátů, kteří pro získání práce splňují všechny předpoklady, a zaměřit se mohou i na produktivitu práce, která v předchozích letech obecně spíše stagnovala” uvedl ředitel agentury Grafton Recruitment, Martin Malo.

Kvůli ekonomické nejistotě někteří zaměstnavatelé vykazují menší ochotu nabírat nový personál. Díky tomu je na trhu práce menší poptávka a lidé méně mění zaměstnání. I v odvětvích, kde poptávka po pracovní síle zůstala vysoká, například v logistice a potravinářství, růst mezd stagnoval.  „Nadále se však budeme potýkat s nedostatkem kvalifikovaných kandidátů, kteří dříve často přicházeli ze zahraničí, ale kvůli pandemii museli v mnoha případech opustit Českou republiku. Přeshraniční nábor bude proto i nyní potřeba,“ říká Martin Malo.

 

Zdroj: https://www.grafton.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

 

Loading…