Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

03.05.2015

Sametex: mezi průmyslem a řemeslem

Návštěvou společnosti Sametex pokračuje série návštěv v závodech společností, jež jsou členy Komory. Jedná se o významné příležitosti, během kterýc lze zblízka poznat významné podnikatelské zkušenosti členů aktivních v České republice.

Komorovou delegaci, kterou vedla generální tajemnice Livia Romani, přivítali generální ředitel Sametexu Pierluigi Fusco Girard a Pavel Zezula, nový předseda představenstva Nové Mosilany, jedné z nejdůležitějších společností skupiny Marzotto, do které patří i Sametex.

Samtex je jedinou společností uvnitř skupiny, jež se specializuje na výrobu sametu a představuje tak zcela strategický asset. “Do roku 2012 skupina Marzotto neměla žádnou společnost, jež by byla aktivní v odvětví sametu,” vysvětluje Pierluigi Fusco Girard. “V roce 2012 však skupina provedla akvizici dvou prvotřídních brandů, Redaelli Vellut a Girmes, a společně s nimi také odkoupila výrobní aktivity společnosti Sametex, která se tehdy nacházela v insolvenci. Od toho roku skupina Marzotto proinvestovala do obnovy strojů, layoutu závodů a do personálu na 15 milionů eur, díky čemuž se produkce zdvojnásobila na 1,2 milionů metrů sametu. V příštích dvou letech proinvestujeme dalších dvanáct milionů eur. Látky vyrobené Sametexem jsou pak prodávány pod brandy skupiny Marzotto.”

Výroba sametu je velice komplexní záležitostí kvůli specifičnosti této látky a referenčních trhů. “Samet není typ látky ale jen způsob zpracování, který vytváří specifickou strukturu látky, která může být utkaná z bavlny, vlny lenu, hedvábí či syntetických vláken,” uvádí Pierluigi Fusco Girard. “Ačkoliv 70% naší produkce směřuje do oděvního průmyslu, tak významné zastoupení mají i látky pro doplňky či technické účely, jež mají své specifické požadavky. Například 10% naší výroby tvoří galanterii pro divadla, jež mají specifické požadavky na odolnost vůči ohni a vysokým teplotám.”

Dva závody společnosti Sametex tak mají komplexní výbavu strojů, jež mohou uspokojit libovolné požadavky. “Srdcem naší výroby jsou stavy, jež jsou drahocenné, protože jejich výroba prakticky ustala,” dodává Pierluigi Fusco Girard. “ Máme k dispozici stavy vhodné k výrobě běžného sametu, jež se nacházely ve výbavě továrny již při jejím odkoupení, a další čtyři stavy typu Jacquard, jež jsme přivezli z Itálie. Na světě je dvacet těchto stavů, již umožňují tkaní různých druhů vláken a tím vytvářet různé druhy motivů, což je velice žádané na trhu látek pro interiéry.”

Závody Sametexu tak mají strukturu obvyklou pro textilní výrobu s oddíly tkaní, mytí látek, barvení, specifické opracování, kontroly kvality a spedice. “Naše výroba má průmyslový charakter s velkým zaměřením na kvalitu, jelikož naše látky putují na vyšší segment trhu,” uvádí Fusco Girard. “Mám však také specializovaný oddíl na výroby speciálních sametů s potiskem. Dá se říci, že malujeme látky dle požadavků našich zákazníků. Jedná se o velice omezenou, téměř řemeslnou výrobu.”

Mimořádnou pozornost pak společnost věnuje recyklaci odpadového látkového materiálu, který například v případě bavlny lze recyklovat v produkci papíru. Samotný ředitel zdůraznil, že by chtěl začít výjimečný projekt na výrobu papíru z látkového odpadu, pro který hledá v ČR partnera.

Sametex: příběh obnovení úspěchu

Credit photos: archivio Camic

Loading…