Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

04.02.2015

Sametex: příběh úspěšného firemního vzestupu

Společnost Sametex, specializovaná ve výrobě sametu, je od roku 2012 součástí skupiny Marzotto. Po třech letech byla společnost ozdravena, a její výroba se zdvojnásobila. Před podnikovou návštěvou, kterou Italsko-česká komora plánuje na 29. dubna, jsme se setkali s Pierluigim Fusco Girardem, generálním ředitelem závodu Sametexu.


Téměř tři roky od akvizice společnosti Sametex, která se tehdy nacházela v insolventní stavu, ze strany skupiny Marzotto, se výroba podniku zdvojnásobila a její hospodaření se konsolidovalo. Jak se Vám podařilo vdechnout nový život této firmě?

Ve srovnání s rokem 2012 se výroba opravdu zdvojnásobila, a dosáhla 1,2 milionů metrů sametu. A v roce 2015 se chceme ještě zlepšit, a plánujeme vyrobit 1,5 milionů metrů sametu. Pro oživení firmy jsme se zaměřily na tři faktory: produktivitu, kvalitu výrobku a zvýšení lidského kapitálu. V první řadě jsme provedli všechny nezbytné práce, jako stavební opravy, investice do bezpečnosti práce, řádnou i mimořádnou údržbu strojů, která nebyla před tím prováděna kvůli finančním problémům, a navrátili jsme věrohodnost značce Sametex. Do záchrany firmy jsme zapojili nejvýznamnější italské experty ve výrobě sametu, již nám dali důležité rady, jak reorganizovat produkci. Samozřejmě jsme také investovali nemalé prostředky do strojové výbavy, tak abychom zvýšily produktivitu a kvalitu našeho zboží.

A samozřejmě jsme se zaměřili také na lidský kapitál, který je pro skupinu Marzotto velice důležitý. Využili jsme tudíž zkušenosti zaměstnanců Sametexu, který má mnoholetou zkušenost. Část našich zaměstnanců byla již v důchodovém věku, takže jsme doplnili zkušenost s vitalitou a energií nových zaměstnanců. Celková výměna pak proběhla v kancelářích, kam jsem se snažil zaměstnat osoby s mezinárodní zkušeností, tak aby firma měla způsob myšlení otevřené světu. Díky tomuto všemu jsme dokázali vytvořit zboží, které má kredibilitu ve středním a vysokém segmentu trhu, a dnes tak dodáváme látky top značkám jako Louis Vuitton, Armani Valentino a další.

Samet se zapsal do historie módy. Jakou roli však sehrává dnes v módním průmyslu?

Hebký samet, který tvoří core business Sametexu, je považován za materiál, který se obrací na specifické niky ve vyšším segmentu trhu, a tudíž jeho poptávka je velice závislá na módních trendech. V současnosti jsme v situaci. V současnosti jsme v situaci průměrné poptávky se zvyšující se tendencí. Jelikož musíme reagovat na tyto výkyvy, které neexistují například v případě bavlny či vlny, tak výroba musí být flexibilní a lehká. Samet je navíc jedno-sezónní látkou,protože bývá používán téměř výlučně v období podzim-zima, a kvůli tomu se naše výroba soustředí především do prvních šesti měsíců roku.

Aby jsme čelili nevýhodám plynoucích z této situaci, tak se snažíme objevovat nové příležitosti na trhu, a zaměřit se také na výrobu sametu pro nábytkářský průmysl, pro módní doplňky či pro technické a průmyslové využití. V současnosti tato alternativní odvětví představují zhruba 30% naší výroby, a chceme jejich váhu ještě zvýšit. Aby jsme toho dosáhli, tak jsme zakoupili speciální stroje, a vytvořili jsme nové výrobky směřované speciálně na tyto segmenty.

Jaké využití nachází samet v těchto alternativních odvětvích?

Využitích je opravdu celá řada. Můžeme začít vybavením pro divadla, kde využíváme speciálně upravený samet, který je ohnivzdorný, až po doplňky jako boty či kabelky, nebo také může najít technické uplatnění například v pouzdrech na lyže či pásech přepravujících jídlo. Všechna tato odvětví mají své specifické potřeby, pro jejichž uspokojení je nezbytné vysoké know-how a investice do strojů.

Tato odvětví si jistě vyžadují také investice do výzkumu a vývoje...

Výzkum a vývoj jsou důležitými prvky i v módním odvětvím, protože nám umožňuji vytvářet nabídku a nejen reagovat na poptávku. V ostatních odvětvích je velice důležitý vývoj chemický produktů a roztoků, jež dodávají sametu specifické rysy, a tím můžeme čím dál lépe uspokojit speciální požadavky a vyžadovaná kritéria kvality. V této výzkumné a vývojové činnosti jsme vytvořili významnou spolupráci mezi centrálním výzkumným centrem v Itálii a tím naším podnikovým v České republice.


Sametex představuje druhou největší akvizici skupiny Marzotto v České republice. Zůstává tedy ČR zajímavá pro zahraniční investory do textilního průmyslu?

Z hlediska skupiny Marzotto je Česká republika zajímavou zemí kvůli její zeměpisné blízkosti Itálii, kvůli nižším cenám energií a méně náročnému daňovému systému ve srovnání s Itálií. Navíc i přes silnou restrukturalizaci, kterou zažil český textilní průmysl v 90. letech, tady zůstává značná profesionalita a velice vysoké know-how. Strategický faktor je také český přístup k práci, který je více systematický a dobře se doplňuje s italským přístupem, který je více otevřený kreativitě.

Průmyslové podniky si někdy stěžují na nedostatek technicky vzdělané pracovní síly mimo hlavní výrobní centra. Jaká je v tomto ohledu vaše zkušenost?

Zatím jsme nenarazili na podobné obtíže. Ve firmě jsme našli základní znalosti a dobré know-how. Přizvali jsme navíc personál s velkou zkušeností v tomto odvětví, a tím jsme vytvořili vlastní okruh vzdělávání zaměstnanců. Tento postup je v naprostém souladu s celkovou strategií skupiny Marzotto, který nespočívá v kolonizaci převzatých firem, ale spíše v transferu znalostí a dovedností skupiny jednotlivým firmám, kterým je tak dána možnost se postavit na vlastní nohy. A tak budeme pokračovat i v budoucnosti.

 

Credits: sametex.cz

Loading…