Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

30.06.2022

Senát schválil snížení odvodů pro částečné úvazky

Senát Parlamentu České republiky schválil snížení sociální odvodů u částečných úvazků pro některé skupiny zaměstnanců. Zákon nyní dostane k podpisu prezident republiky.

Návrh zákona, které zpracovalo ministerstvo práce a sociálních věcí, počítá se slevou pět procent na odvodech u zaměstnanců, kteří mají smlouvu v rozsahu osm až třicet hodin týdně a za celý měsíc odpracují maximálně 138 hodin. Snížení odvodů se bude týkat zaměstnanců ve věku nad 55 let, lidí se zdravotním postižením nebo těch, kteří pečují o dítě ve věku do 10 let. U mladých zaměstnanců ve věku do 21 let bude možné využít slevu i u plných úvazků. Snížení odvodů bude možné, pokud výdělek zaměstnance nepřesáhne 150 procent průměrné mzdy.

Zákon vstoupí v platnost sedm měsíců po zveřejnění ve Sbírce zákonů. Pokud se tak stane v červenci, jak se dá předpokládat, tak by zaměstnavatelé mohli začít využívat sníženého odvodu od začátku příštího roku.

Zaměstnavatelů budou muset ČSSZ nahlásit předem zaměstnance, u kterých budou chtít snížit odvody. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky bude konečný dopad na výběr odvodů pozitivní kvůli zvýšení zaměstnanosti. "Je zde velká poptávka po tom, abychom dokázali vytvořit prostředí, které motivuje zaměstnavatele k tomu, aby ve větší míře nabízeli svým zaměstnancům částečné úvazky,“ uvedl ministr.

Zdroj: www.ceskenoviny.cz

Zdroj fotografie: senat.cz

Loading…