Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

23.10.2019

Senátoři se postavili proti trestní imunitě managementu hutí Ilva v Tarantu

Managementu hutí Ilva v Tarantu znovu hrozí, že se ocitne bez trestní imunity. Proti opatření se totiž zvedl odpor nemalé části senátorů z Hnutí 5 hvězd.

Trestní imunita byla součástí původní dohody o investicích, na jejímž základě si koncern ArcelorMittal vzal do dlouhodobého pronájmu hutní závody Ilva v Tarantu, kde pracuje přes deseti tisíc osob. Hutě v současnosti nesplňují celou řadu zákonných norem na ochranu životního prostředí. Poměrně rozsáhlou imunitu však omezila předchozí vláda Ligy a Hnutí 5 hvězd. Podle nové dohody byla imunita omezena na dobu, kdy je dodržován a uskutečňován plán na ekologizaci hutních provozů v Tarantu. Tuto omezenou imunitu vláda začlenila do podnikatelského balíčku, který v současnosti projednává italský parlament.

Proti takto přeformulované imunitě se však zvedl odpor nemalé části senátorského klubu Hnutí 5 hvězd. Několik senátorů dokonce podepsalo pozměňovací návrh požadující zamítnutí tohoto opatření. Vzhledem k nejisté situaci v Senátu se tak vláda rozhodla stáhnout imunitu z balíčku a připravit speciální vládní výnos. Ten by ale měl vstoupit nejpozději do 3. listopadu, kdy vyprší obnovená imunita. Koncern ArcelorMittal již v minulosti oznámil, že bez imunity stáhne z Ilvy svůj management a nebude moci pokračovat ve svých investicích. V tom případě by se hutní závod vrátil do rukou nucených správců.

Proti takovému vývoji jsou hlavní odborové svazy. Ty zaslaly vládě na konci loňského týdne dopis, ve kterém varují "před výrazným snížením zaměstnanosti v Ilvě" či odchodem investora. Do jednání s ArcelorMittalem se chce pustit i nový ministr hospodářského rozvoje Stefano Patuanelli a zažehnat tak nebezpečí, že by se indický gigant mohl stáhnout z italské investice, kvůli které musel odprodat i nemalou část svých evropských aktiv.

Zdroj: www.open.online

Zdroj fotografie: Ilva

 

Loading…