Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

12.10.2016

Setkání mezi kulturou a aristokracií

V úterý 11. října uspořádala Italsko-česká obchodní a průmyslová komora ve spolupráci se společností Lobkowicz Events Management, členem Komory, setkání s princem Williamem Lobkowiczem. Akce proběhla v Lobkowiczkém paláci, na Pražském hradě. Setkání se zúčsstnil také italský velvyslanec v Praze Aldo Amati.

Prostory Lobkovického paláce, který patří k nejkrásnějším ukázkám raného baroka v Praze, umocnily auru výjimečnosti setkání. Hosté velice ocenili také terasu paláce, která poskytuje nádherný výhled na Prahu. Nově je navíc k dispozici služba audioprohlídky z terasy v italštině, kdy se Alexandra a William Lobkowiczových, podělí o své osobní postřehy, příběhy a vzpomínky na jedno z nejvíce okouzlujících měst na světě.

“Tato příležitosti je také jednou z akcí, kterou chceme oslavit patnáct let činnosti naší komory,” uvedl na úvod předseda Gianfranco Pinciroli. Hosty přivítal princ William Lobkowicz, který krátce představil historii svého šlechtického rodu. “Naše rodina žije v Čechách již sedm set let,” uvedl na úvod princ Lobkowicz, jenž také zmínil některé významné osobnosti svého rodu. Mezi nejproslulejší předky současného prince Lobkowicze patří zajisté i sedmý princ Lobkowicz, který byl velkým mecenášem a silně podporoval hudební skladatele své doby, např. Mozarta, Haydena a především Ludwiga van Beethovena, který princi věnoval svou Třetí symfonii. Jeho vášeň pro hudbu však přivedla šlechtický rod do ekonomického úpadku.

Své stopy zanechal sedmý princ Lobkowicz také v současných rodových sbírkách. “V našich sbírkách máme až pět tisíc partitur a některé s vlastnoručními poznámkami Ludwiga van Beethovena,” dodal William Lobkowicz. Při prohlídce s výkladem Lobkowiczkého paláce, který šlechtická rodina získala nazpět v 90. letech při restitucích, si tak hosté mohli prohlédnout i nádhernou sbírku hudebních nástrojů. Sbírka vyniká také několika významnými obrazy. Jedná se o dva pohledy na Londýn od Canaletta či o obraz Pietera Bruegela staršího Senoseč, který je jediným z obrazů cyklu Měsíce v soukromém vlastnictví.

Historie Lobkowiczkého paláce svým způsobem zhmotňuje historii celého šlechtického rodu. V současnosti se v paláci koná mnoho významných. “Je důležité, aby tyto staré paláce žily,” řekl princ William Lobkowicz, jež se vrátil z amerického exilu v roce 1990, aby znovu pečoval o rodový majetek. Večer byl tak i příležitostí, jak poznat společnost, kde se historie mísí s podnikáním.

Zdroj: Camic

Zdroj Fotografia: Camic

Loading…