Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

06.03.2017

Severovýchod Itálie má zájem o Českou republiku

Firmy z oblasti italské Verony se dívají na Českou republiku s velkým zájmem. To je závěr veřejného setkání s názvem „Česká republika, příležitost pro italské firmy“, které proběhlo v úterý 28. února v sídle Obchodní komory ve Veroně. 

Prezentace se zúčastnil generální tajemník Italsko-české komory Matteo Mariani, náměstek generální tajemníka Obchodní komory ve Veroně Riccardo Borghero, předseda představenstva Mezinárodního letiště Valerio Catullo ve Veroně Paolo Arena, zástupce agentury SACE pro Veronu a Trentino – Alto Adige Andrea Di Nicolantonio, sales manager ČSA Daniel Vitásek. Prezentace se zúčastnili zástupci zhruba padesáti firem podnikajících ve Veroně a okolí. „Jsme velice spokojení se zájmem o český trh, jež projevily veronské firmy. Prezentace se zúčastnily především firmy z místních průmyslových klastrů, z potravinářského a turistického odvětví, jež mají zájem o vytvoření nových obchodních vztahů na českém trhu. A přestože v posledních letech jsme zaznamenali velice dobré výsledky, tak trh není stále saturovaný a je možné najít příležitosti k dalšímu růstu,“ vysvětluje generální tajemník Italsko-české komory Matteo Mariani

Ekonomické vztahy mezi Veronou a Českou republikou jsou již v současnosti velice intenzivní. Co se týče importu, tak ČR je devátým největším dovozcem, zatímco v oblasti exportu je ČR dvanáctým nejdůležitějším trhem pro tamní firmy. V zahraničích obchodě jsou zásadní automobilové odvětví, strojírenství a výroba lékařských přístrojů. Celkově tak mezinárodní obchod překonal předkrizové hodnoty a v roce 2016 by se měl přiblížit hodnotě 450 milionů eur s dvouciferným růstem. „Česká republika je otevřeným trhem a v posledních letech stoupala na žebříčku klíčových zahraničních trhů pro mezinárodní firmy. Naše společnosti by tam mohly diverzifikovat svá rizika, jež jsou koncentrovaná na tradičních partnerech v západní Evropě,“ uvedl Riccardo Borghero.

Impulzem k rozvoji ekonomických vztahů by mohl být přímý let ČSA mezi Prahou a Veronou, jež bude obsluhován od 28. března čtyřikrát týdně. „V České republice roste životní úroveň, a to se pozitivně promítá i na cestovním ruchu z ČR do Verony. V roce 2016 přijelo z ČR do naší spádové oblasti (Verona, Gardské jezero a Dolomity) přes 210 tisíc osob,“ uvedl Paolo Arena

Ve čtvrtek 2. března se generální tajemník Italsko-české komory Matteo Mariani setkal díky spolupráci s agenturou Veneto Promozione se zhruba patnácti benátskými firmami, jež by chtěly vstoupit na český trh. „Severovýchodní Itálie projevuje i nadále o Českou republiku velký zájem. V roce 2016 byla Česká republika druhým nejrychleji rostoucím trhem pro italské exportní firmy. Díky zeměpisné blízkosti a začlenění do evropského jednotného trhu je Česká republika pro malé a střední firmy schůdnějším zahraničím trhem než rozvíjející se ekonomiky. Politická stabilita s silná dynamika hospodářství jsou dalšími klíčovými faktory v zájmu malých a středních firem severovýchodní Itálie o ČR,“ vysvětluje Matteo Mariani.

Loading…