Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

28.03.2017

SIAD Czech dobývá polský trh

SIAD Czech, dceřinná společnost italsko-americké skupiny SIAD – Proxair, dobyla v průběhu několika málo let silné postavení na polském trhu s technickými plyny. O zkušenostech v Polsku jsme mluvili s generálním ředitelem společnosti SIAD Czech, členem Italsko-české komory, Ing. Ivo Lukasem.

V posledních letech je společnost SIAD Czech aktivní díky své dceřiné firmě SIAD Poland na polském trhu s technickými plyny, kde má silnou pozici. Jak se Vám podařilo v tak krátké době dosáhnout úspěchu?

«Polským zákazníkům dodáváme  naše plyny již řadu let a to bylo vlastně impulzem pro přímý vstup na polský trh. Počet spokojených zákazníků SIADu rychle narůstal, takže jediným logickým řešením bylo začít vyrábět stlačené plyny přímo v Polsku. Jedním z našich významných partnerů byla firma Technogas, kterou jsme po dohodě s majiteli koupili a okamžitě začali s modernizací a dalšími potřebnými investicemi».

A je v něčem polský trh odlišný od toho českého?

«Polský trh je odlišný především svou velikostí a konkurenčním prostředím. V segmentu stlačených plynů působí totiž řada soukromých firem, které nemají základní výrobu zkapalněných plynů, a tudíž jsou jejich náklady nesrovnatelně nižší. Ceny v tomto segmentu jsou z tohoto důvodu poměrně nízké a jejich import z ČR neekonomický. Naše plány samozřejmě počítají s územní expanzí a vybudováním separační jednotky na výrobu zkapalněných plynů».

SIAD Czech patří do stejnojmenné italsko-americké skupiny. Mělo to nějaký vliv na vaše výsledky na polském trhu?

«Samozřejmě, určitě je vždy výhodnější při vstupu na jakýkoliv trh používat obchodní značku, která je minimálně v okruhu profesionálů v daném oboru známá a uznávaná jako kvalitní».

SIAD patří k lídrům na trhu také v České republice. Jak se zde vyvíjel trh? Reaguje spotřeba technických plynů na silný růst ekonomiky a průmyslu?

«V posledních letech pociťujeme určitou stagnaci zejména ve spotřebě stlačených plynů na straně jedné a na straně druhé opět nárůst spotřeby zkapalněných plynů a speciálních plynných směsí. Souvisí to se změnou struktury českého průmyslu. Další výrazné objemové změny neočekáváme, vzhledem k tomu, že kapacita lidských zdrojů v ČR je vyčerpaná a významný nárůst investic není příliš pravděpodobný».

V loňském roce jste ve vašem regionu sponzorovali kulturní akce spjaté s Itálií. Budete v této aktivitě pokračovat?

«Určitě, jsme italská firma a máme zájem na posilování vzájemných vztahů. Jedna z významných akcí, na které se podílíme, je rekonstrukce Vlašské kaple, na kterou firma SIAD přispěla částkou 150 000,-EUR. Podporujeme ale i řadu dalších kulturních akcí».

 

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: SIAD Czech

Loading…