Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

14.07.2016

Sicílie v České republice

V posledních měsících Italsko-česká obchodní a průmyslová komora přivítala do svých řad nové členské firmy vedené sicilskými podnikateli či milovníky tohoto ostrova. Svůj příběh nám převyprávěli zástupci čtyř členských firem.

 

Giovanni a Manuela Bruniovi, majitelé společnosti Un Tocco di Classe

Společně s naší dcerou Giovannou jsme se přestěhovali do Prahy v prosinci roku 2015 a otevřeli jsme v Martinské ulici obchod se šperky a krejčovství. Rozhodli jsme se odejít ze Sicílie kvůli hospodářské krizi a nesnesitelnému administrativnímu a daňovému tlaku, který musí snášet italští podnikatelé. Po mnoha letech hledání jsme si nakonec vybrali Prahu: je to evropská metropole, kde náklady na život a na podnikání jsou stále ještě snesitelné. Ovšem na náš původ jsme nezapomněli. V našem obchodě jsou k mání některé tradiční sicilské výrobky jako keramiky z Caltagirone, čepice bombette či šperky, které vyrábí ve svém zlatnictví náš syn, jež zůstal na Sicílii. Naše italské a sicilské know-how využíváme i při naší podnikatelské aktivitě v ČR, a sice v šití obleků na míru. V krejčovství máme desítky let zkušeností a pro výrobu obleků používáme jen látky vyrobené a koupené v Itálii.

 

Vincenzo Gulisano, jednatel společnosti Sicilian Food

V roce 2009 jsem se zúčastnil v Praze workshopu s italskými firmami. U této příležitosti jsem se přesvědčil o velké dynamice českého hospodářství a velkém potenciálu pro sicilské potraviny. V roce 2014 jsem se do České republiky vrátil znovu a rozhodl jsem si zde založit firmu, jež bude dovážet ze Sicílie řemeslně vyrobené potraviny bez doplňků a konzervantů. Kromě známých výrobků, jako olivový olej, olivy či víno, hodně sázím na lokální výrobky jako paté, omáčky do těstovin, zeleninu naloženou v oleji či likéry. Aktuálně dodáváme zboží několika distributorům a v roce 2015 jsme otevřeli vlastní provozovnu v ulici Plynární, v pražské čtvrti Holešovice, kde čeští zákazníci mohou ochutnat typické sicilské pokrmy a také vína a likéry. Tímto způsobem tak jsme schopni seznámit místní zákazníky s některými tradičními pokrmy ze Sicílie, například arancini. Na rozdíl od vín se jedná totiž o málo známé výrobky a pokrmy, ovšem Češi jsou velice zvědaví a rádi naše speciality ochutnávají.

 

Michaela Hamanová, spolumajitelka společnosti Muse Boheme

Naše společnost provozuje v Brně galerii Sicilia Animamia, kde vystavujeme řemeslnické a umělecké artefakty, jež pochází ze Sicílie. Rozhodli jsme se tuto galerii otevřít, protože na Sicílii také bydlíme a tento ostrov hluboce milujeme. Naše společnost je však také aktivní v cestovním ruchu a prodává balíčky na míru jak jednotlivcům tak cestovním kancelářím. Nejoblíbenější destinací na Sicílii jsou Liparské ostrovy, jež se mohou pochlubit nádhernou krajinou, třpytivým mořem a dvěma aktivními sopkami. Na některých ostrovech se opravdu zastavil čas: třeba na Stromboli není ani veřejné osvětlení. Sicílie se může zdát vzdálenou destinací, ale není tomu tak. Do Katánie je z Prahy přímý let a na téma větší dostupnosti leteckých spojení mezi ČR a Sicílií se snažíme upozornit i Honorární konzulát ČR v Palermu. V poslední době se také snažíme propagovat nový dopravní prostředek, kterým se lze dostat na Sicílii, a sice trajekt. Z Livorna totiž existuje velice pohodlné námořní spojení s ostrovem, na který se turisté mohou pohodlně doplavit i se svým automobilem. Sicílie je totiž tak krásný a rozsáhlý ostrovem, že pro poznání její krásy a historicky-uměleckého dědictví nestačí navštívit jen jedno město.

 

Manuela Guarneri, provozní Sicily Express

Sicílie má dlouhou tradice streetfoodu, kterou chceme vyvézt do světa. Naše společnost podniká v Sicílii, a přesněji v Palermu a Prahu jsme si vybrali jako první město, kde otestovat náš formát sicilského streetfoodového podniku v zahraničí. Zatím dovážíme celou řadu pokrmů přímo ze Sicílie, ale v Praze bychom chtěli vytvořit provozovnu, kde bychom streetfoodové pokrmy sami připravovali. Každý poslední pátek v měsíci pořádáme akci aperitivo, a to s účelem seznámit místní klientelu s naším italským jídlem.

 

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…