Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

16.09.2021

Sněmovna schválila senátní versi zákona o obnovitelných zdrojů

Česká Poslanecká sněmovna se rozhodla schválit senátní verzi novely zákona o podpoře obnovitelných zdrojů. Zákon bude nyní odeslán k podpisu prezidentovi republiky.

Senátní verze stanovuje méně striktní pravidla pro podporu obnovitelných zdrojů, a to především těch solární. Ve verzi, kterou původně schválila Sněmovna, byla stanovena maximální míra vnitřního výnosu (IRR) investice do obnovitelných zdrojů na 6,3 procenta. Senátní verzi, kterou nakonec schválili i poslanci, počítá s tím, že vnitřní výnosové procento bude pro každý druh obnovitelného zdroje určí vláda, a to v rozpětí 8,4 až 10,6 procenta. Stávající vláda již ohlásila, že pro fotovoltaické zdroje počítá s nejnižší možnou mírou. Spolu se zvýšení solární daně vláda očekává vyšší příjmy do státní kasy o čtyři až pět miliard korun.

Svazy fotovoltaických zdrojů kladně ohodnotily další novinku, kterou novela obsahuje. Solární zdroje se budou smět účastnit aukcí na nákup podporované elektřiny, které vyhlašuje stát. Podle Svazu moderní energetiky to umožní další rozvoj větrných a solárních elektráren v ČR.

Zdroj: www.ceskenoviny.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…