Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

12.09.2017

Společnost Mazars vydala příručku CEE Taxi Guide 2017

Společnost Mazars, jež je členem Italsko-české komory, vydala příručku CEE Taxi Guide 2017. Publikace shrnuje fungování daňových systémů v devatenácti státech střední a východní Evropy, a sice v Rakousku, ve státech Visegrádské skupiny, v Pobaltí, v balkánských zemích, v Rusku, Rumunsku a na Ukrajině.

Byť se situace v jednotlivých státech dosti liší, na makroregionální úrovni zemí střední a východní Evropy jsou patrné některé společné trendy v systémech danění. „Zdanění výroby a dovozu (především DPH) roste: v průměru dosahuje 15 procent HDP, v některých zemích to je ale i dvacet procent (např. v Chorvatsku a Maďarsku), což je silně nad průměrem EU“, uvádí autoři publikace. Naopak přímé korporátní daně jsou spíše nízké. Mnohé státy také začaly snižovat sociální odvody a celkové zdanění práce. „V této oblasti je však stále prostor k redukci“, upozorňují autoři. Další oblastí, kde jsou patrné regionální trendy, je větší kontrola, ze strany daňových orgánů, transakcí mezi spřízněnými firmami.

Co se České republiky týče, tak v poslední roce neproběhly výraznější legislativní zásahy do daňového systému. Přímé i nepřímé daně jsou v ČR v průměru celého regionu. Jedinou citelnou výjimkou je zdanění práce, které je druhé nejvyšší v regionu. Nejvýraznější změnou je tak přístup české Finanční správy, která, a to i díky novým prostředkům kontroly, zastává asertivnější přístup při výběru daní. „Údaje shromážděné správci daně prostřednictvím nových nástrojů vedou k významnému nárůstu daňových kontrol zaměřených na konkrétní oblasti rizikových transakcí v distribučních řetězcích a transakcí se spřízněnými stranami“, popisuje situaci v ČR Pavel Klein, vedoucí partner daňového oddělení Mazars.

Příručka CEE Taxi Guide 2017 k stažení:www.mazars.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…