Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

02.04.2017

Spolupráce mezi soudními systémy v Itálie a v ČR je na startu

V pátek 31. března proběhla na Italském velvyslanectví v Praze vrcholná schůze mezi italskou delegaci, kterou tvořili místopředseda italské Vrchní rady soudců a státních zástupců Giovanni Legnini a první předseda Kasačního soudu Giovanni Canzio, a špičkami české justice. Schůze odstartovala spolupráci mezi soudními systémy v Itálii a ČR.

Na české straně se schůze zúčastnili předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal, Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a předsedkyně Unie soudců ČR Dagmar Zemanová. „I přestože mezi oběma zeměmi panují výborné politické, hospodářské a diplomatické vztahy, tak dialog mezi soudními systémy Itálie a České republiky dosud scházel,“ uvedl k účelu pražské schůze místopředseda G. Legnini.

Absence dialogu způsobilo několik faktorů, a to včetně obtíží komunikace mezi ministerstvy spravedlnosti a odlišná organizační struktura soudní soustavy. „Obtíže v dialogu jsou tak, pravděpodobně, důsledkem toho, že český ústavní pořádek nepočítá s obdobným organismem jako je italská Vrchní rada soudců a státních zástupců. Z tohoto důvodu není komunikace lehká,“ upřesnil důvody stávající situace G. Legnini.

Spolupráce by se měla dotknout jak jednotlivých soudů, např. Nejvyššího soudu a italského Kasačního soudu, tak soudních systémů jako celku. Nový komunikační kanál má usnadnit dialog a spolupráci v konkrétních oblastech aplikace práva, např.  rodinného práva, výměnu vědomostí, společné publikace či stáže personálu. „Cílem spolupráce je také podpořit reflexi jednotlivých aspektů soudních systémů v oblastech hodnocení soudců, kariérních postupů a jmenování do funkcí soudců ale také disciplinární justice a vzdělávání soudců,“  dodal G. Legnini.

Oba soudní systémy se chtějí věnovat i tématům, jež představují velkou výzvu pro budoucí fungování justice. Jedná se například o aplikaci nových IT technologií do fungování soudnictví. „IT revoluce, kterou právě zažíváme, ještě zdaleka neskončila a soudní systém musí důkladně pozorovat její vývoj, a to nejen v oblasti boje proti organizovanému zločinu, ale také jako nástroje transparentnosti a přístupu k výsledkům,“ uvedl některé cíle předseda G. Canzio. Nová spolupráce tak chce zvýšit kvalitu jednotlivých soudních systémů a zlepšit  mezinárodní spolupráci mezi Itálií a ČR v oblasti justice.

 

 

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Italské Velvyslanectví v Praze

Loading…