Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

29.11.2017

Startuje první PPP projekt na stavbu dálnice

První projekt partnerství mezi veřejným a soukromým sektorem (PPP) na stavbu dálniční infrastruktury startuje. Ministerstvo dopravy podepsalo v úterý 28. listopadu smlouvu na poskytování poradenských služeb s konsorciem tvořeným bankou Česká spořitelna, advokátní kanceláří White&Case (oba členové Italsko-české komory) a společností Obermeyer Helika.

Hlavním úkolem konsorcia bude asistovat a radit Ministerstvu dopravy při výběrovém řízení na zhotovitele a koncesionáře díla. Ministerstvo chce postavit za využití PPP projekt úsek nové dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem v délce 32 kilometrů. „Na začátku příštího roku PPP projekt představíme všem potenciálním zájemcům na trhu, následovat bude kvalifikace a samotný soutěžní dialog s vybraným okruhem uchazečů”, popisuje předpokládaný průběh soutěže ministr dopravy Dan Ťok.

Konsorcium bylo vybráno jak kvůli nabídnuté ceně tak díky know-how, kterým disponují jeho účastníci. Místo odhadovaných 79 milionů korun nakonec Ministerstvo zaplatí za poradenské služby zhruba 26 milionů korun. Advokátní kancelář White&Case a společnost Obermeyer Helika se navíc podílely na obdobném projektu na Slovensku při výběru zhotovitele a koncesionáře bratislavského obchvatu. „Poradce, který má zkušenost s podobnými dálničními projekty, je důležitý pro to, aby stát při jednání se soukromým investorem získal co nejlepší podmínky“, vysvětluje ministr Ťok.

Pilotní projekt na stavbu úseku dálnice D4 skrze PPP projekt je pro Ministerstvo dopravy stěžejní. Odhaduje se totiž, že v příštím programovém období výrazně klesnou prostředky z evropských fondů na stavbu dálniční infrastruktury v ČR. Kvůli tomuto očekávanému výpadku hledá Ministerstvo alternativní způsoby financování stavby dálniční infrastruktury, mezi kterým nechybí ani PPP projekty.

Zdroj:www.mdcr.cz

Zdroj fotografie: www.mdcr.cz

Loading…