Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

15.12.2017

Stavební firmy požadují po nové vládě méně byrokracie a více veřejných zakázek

Odvětví veřejných stavebních zakázek se odpíchlo ode dna. Ukazují to čísla zveřejněná zprávou o stavu českého stavebnictví, kterou vypracovala agentura CEEC Research.

V průběhu prvních devíti měsících letošního roku se výrazně zvýšil počet a hodnota zadaných zakázek. Od ledna do konce září bylo tak zadáno 4800 veřejných zakázek v celkové hodnotě 133,5 miliard korun, což je o 85 procent více než v loňském roce. Naopak, počet zahájených veřejných soutěží silně klesl, a to na 1500 soutěží v celkové odhadované hodnotě 88 miliard korun

Stavební firmy požadují po nové vládě větší stabilitu a kontinuitu v zadávání veřejných zakázek. Největší prioritou je, dle firem, zjednodušení procesu povolování nových staveb. Firmy také požadují, aby vláda vypracovala čtyřletý investiční rámec, který by omezil meziroční výkyvy, a zvýšila objem veřejných zakázek. Současně ale firmy nevěří, že se s novou vládní garniturou věci pohnou tím správným směrem. Podle 49 procent firem volby do Poslanecké sněmovny žádnou výraznou změnu nepřinesou, dle 34 procent firem povedou k dalším průtahům, a jen 11 procent firem věří, že se situaci díky volbám zlepší.

Stavebnictví mírně roste. Ředitelé stavebních firem očekávají, že letos odvětví poroste o 3,1 procent a v příštím roce o 3,5 procent. Podle těchto odhadů, tržby budou růst ještě rychleji, a to o 6,3 procent v letošním roce a o 4,4 procent v roce příštím. Dobré zprávy přichází z projektového trhu, kde se letos očekává růst o téměř devět procent. Průměrná vytíženost výrobních kapacit stavebních firem tak letos dosáhne 94 procent.

Zdroj: www.ceec.eu

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…