Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

16.06.2021

Stovky tisíc firem budou zřejmě muset změnit své stanovy

Kvůli nedávnému rozsudku Nejvyššího soudu budou muset zřejmě změnit své stanovy stovky tisíc firem. Na rozsudek poukázala advokátní kancelář Martin & Holub, členem Italsko-české komory.

Brněnský soud se totiž negativně vyjádřil k praxi, kterou využívají mnohé firmy, když používají označení „výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona“ pro popis svých podnikatelských aktivit. Podle soudu je takové označení příliš neurčité a nelze z nej odvodit konkrétní aktivitu společnosti. Kvůli tomu nesplňuje požadavky zákona. Označení podnikatelské činnosti při tom patří k povinným údajům, bez kterých nelze zapsat firmu do rejstříku.

Podle odborníků je toto označení přítomné ve stanovách desítek až stovek tisíc již existujících firem. „Doporučujeme provést změnu společenské smlouvy nebo stanov tak, aby splňovaly požadavky obsažené v rozhodnutí Nejvyššího soudu a konkrétně označily oblast podnikání firmy,“ uvedl advokát Martin Holub. Pokud společnosti neprovedou změnu stanov samy, může je k tomu vyzvat rejstříkový soud. V takové situaci firmě při neuskutečnění změny hrozí pokuta až 100.000 korun nebo likvidace, ke které soud obvykle přistupuje při naprosté nespolupráci ze strany firmy.

Fonte: www.nsoud.cz

Fonte fotografia: nsoud.cz

 

Loading…