Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

24.01.2017

Systém investičních pobídek čekají zásadní změny

Ministerstvo průmyslu a obchodu společně s agenturou CzechInvest chystají celkovou revizi systému veřejné podpory investicím, která v aktuální podobě funguje od roku 2001. Zástupci dotčených institucí přiblížili plány na revizi systému v průběhu konference s názvem Podpora investic do budoucna.

Revizi systému veřejné podpory investicím si vynucuje aktuální ekonomická situace. Současné nastavení pobídek není schopné přitáhnout dostatečné množství investic s vysokou přidanou hodnotou. Navíc se změnila situace na trhu práce, kde míra nezaměstnanosti klesla pod čtyři procenta. Příchod nových velkých investic tak často nevede k výraznému poklesu počtu lidí bez práce, což je prioritou současného systému. Naopak, malé a střední firmy si stěžují, že dochází k substitučnímu efektu: příchodem nového velkého investora dochází k přechodu zaměstnanců stávajících firem do nového provozu  subvencovaného státem. V situaci faktické plné zaměstnanosti pak tyto firmy mají problém obsadit uvolněná pracovní místa, což tvoří bariéru k jejich dalšímu rozvoji.

„Abychom udrželi tempo růstu a nezaostávali do budoucna za nejvyspělejšími západními státy, měli bychom se spíše než na zvyšování objemu výroby zaměřit na zvyšování podílu přidané hodnoty v produkci,” zdůraznil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. V novém systému veřejné podpory má být klíčovým parametrem k poskytnutí pobídek technologická přidaná hodnota investice a nikoliv jen počet vytvořených pracovních míst. Nově by mělo být možné započítávat i částečné pracovní úvazky. Pobídky vázané především na počet vytvořených pracovních míst mají ale zůstat v regionech s vysokou nezaměstnaností.

V prvním nástřelu reformy investičních pobídek se počítá s vyšší hmotnou podporou technologickým centrům a centrům strategických služeb. Má se tak zvýšit přímá podpora na tvorbu pracovních míst, kvalifikaci pracovníků a, v případě technologických center, i na pořízení majetku. Ve zpracovatelském průmyslu se má dostat podpory především projektům, jež počítají s dlouhodobými výdaji na výzkum a rozvoj.

Časový harmonogram zavedení nového sytému investičních pobídek je ale nejistý. Ministerstvo průmyslu a obchodu vypracovalo priority nového systému, na jejichž formulaci se podílely i podnikatelské svazy. Paragrafové znění novely zákona 72/2000 Sb., který upravuje veřejnou podporu investicím, není ještě připravené. Schválení novely do konce volebního období se tak zdá nepravděpodobné. Na tom, že systém by měl projít změnou, se ale shodují hlavní politické síly přítomné v parlamentu.

 

Zdroj:  http://www.mpo.cz/

 

Zdroj fotografie: MPO

Loading…