Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

16.07.2021

Téměř 60 procent českých exportérů chce euro

Téměř 60 procent českých exportních firem se domnívá, že by Česká republika měla vstoupit do eurozóny. Ukazují to výsledky průzkumu, který realizovala Raiffeisenbank, jež je členem Italsko-české komory.

Pro vstup je 57 procent exportních firem, proti 25 procent. Dalších 18 procent společností nemá v otázce jasný názor. Mezi firmami podporující euro se ale liší názory, kdy by měla Česká republika zavést euro. Pro 29 procent společností by tak měla udělat, co nejdříve, podle sedmi procent firem by tak měla učinit za 3 až 5 let a dalších 21 procent firem by preferovalo ještě vzdálenější časový rámec.

Podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské si firmy uvědomují, že přijetí eura není samospasné. “Euro nové zakázky a nové trhy samo o sobě nezíská. Jen konkurenceschopný výrobek a služba otevírá exportérům dveře u stávajících i nových zákazníků,” domnívá se Horská.

Česká republika se zavázala, že jednotnou měnu zavede, neurčila ale datum, kdy se tak stane. V prosinci vláda přijala doporučení centrální banky, aby datum zatím nestanovila. Podle ČNB by Česká republika měla počkat se vstupem do eurozóny, až dosáhne větší konvergence cen a platů. V posledních letech je stabilně proti vstupu do eurozóny zhruba 70 procent občanů.

Zdroj: www.rb.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…