Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

05.03.2021

Testování a roušky: zaměstnavatelé mají nové povinnosti

Počínaje tímto týdne vláda zavedla nové povinnosti, které se týkají také zaměstnavatelů a zaměstnanců. Jejich přehled připravila advokátní kancelář bpv BRAUN PARTNERS, jež je členem Italsko-české komory.

Vláda firmám zavedla povinnost zjišťovat, zda jsou zaměstnanci pozitivní či negativní na test na přítomnost koronaviru. To znamená, že od 12. března v případě velkých firem s 250 a více zaměstnanci či od 15. března, pokud se jedná o střední firmu s 50 až 249 zaměstnanci, bude zakázán vstup na pracoviště zaměstnancům, již nemají negativní a maximálně týden starý test. Testování je možné vykonat ve veřejných či podnikových strukturách či za použití testů, jež nevyžadují přítomnost zdravotníka. „Zaměstnanci jsou povinni na výzvu zaměstnavatele testování podstoupit,“ uvádí advokátní kancelář bpv BRAUN PARTNERS. Nesplnění výzvy může mít vážné následky a podle některých právních názorů může vést až k rozvázání pracovního vztahu.

Vláda stanovila také povinnost nosit roušku či respirátory na pracovištích, pokud není zaměstnanec na místě sám či nepracuje-li z domova. „Zaměstnavatelé jsou povinni vybavit zaměstnance výše uvedenými ochrannými prostředky dýchacích cest, a to v dostatečném počtu na každou pracovní směnu,“ doplňuje advokátní kancelář bpv BRAUN PARTNERS.

Vláda také silně doporučila firmám, kterým to umožňuje organizační struktura, aby zavedly home office. O eventuální povinnost využívat práci na dálku bude kabinet debatovat dnes odpoledne.

Zdroj: www.bpv-bp.com

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…