Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

04.12.2018

Trh práce: rostou mzdy i počet zaměstnanců

Český trh práce i nadále vykazuje výrazný růst mezd a zaměstnanců. Ukazují to údaje za třetí čtvrtletí zveřejněné Českým statistickým úřadem.

Počet zaměstnanců v české ekonomice se stabilně drží nad hodnotou čtyř milionů osob. Jen za poslední čtvrtletí se počet zvýšil o více než 47.000 osob, což je o 1,2 procent celkového počtu zaměstnanců více. Ještě rychleji pak rostly platy: průměrná hrubá mzda se meziročně zvýšila o 8,5 procent na 31.516 korun měsíčně. Od začátku roku se tak platy zvýšily o bezmála 2.500 korun.

„Nejvíce rostly výdělky v oborech, kde dominuje stát,“ upozorňuje statistický úřad. Nejrychleji se platy zvyšovaly ve vzdělávání a ve veřejné správě. A to v průměru o více než deset procent. Růst platů v oborech, kde dominuje privátní sféra, byl většinou podprůměrný, a to s výjimkou nemovitostního sektoru a stavebnictví. Z teritoriálního hlediska byly mzdy nejvyšší v Praze, kde průměrný plat dosahuje bezmála 40.000 korun, zatímco na opačném konci žebříčku se nachází Karlovarský kraj s průměrnou mzdou 28.000 korun. Tomu odpovídá i vývoj počtu zaměstnanců: v Praze vzrostl o 3,3 procenta, v Karlovarském kraji klesl o 0,4 procent.

Zdroj: www.czso.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…