Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.06.2017

Třicet procent českých firem zavádí do svého provozu Průmysl 4.0

Průmysl 4.0 je v České republice záležitost velkých firem. Ukazuje to výzkum společností Ceec Research a Aplis.

Podle výzkumu, 29 procent firem zavádí do svého provozu procesy a technologie Průmyslu 4.0. Dalších 27 procent firem má v úmyslu to udělat do pěti let. Rozdíly mezi velkými firmami, na jedné straně, a malými a středními firmami, na straně druhé, jsou však obrovské:   63 procent velkých firem závádí do provozu prvky Průmyslu 4.0, zatímco mezi malými a středními podniky obdobně činí jen dvě procenta firem. Dalších 30 procent malých a středních firem má takové projekty v blízké budoucnosti (do pěti let), zatímco pro 68 procent malých a středních firem je Průmysl 4.0 daleká budoucnost a zatím neplánují jeho implementaci do výroby.

Větší důraz firmy kladou na ICT procesy a řešení: přes polovina firem si myslí, že jim do pěti let nebudou stačit jejich aktuální ICT řešení. „Úroveň ICT procesů nebude v daném horizontu stačit pro potřeby naší firmy a musíme na ní stále pracovat. Je to nikdy nekončící proces“, podtrhl René Hilscher, generální ředitel společnosti Cromodora Wheels, člena Italsko-české komory. I z tohoto důvodu 37 procent firem míní zvýšit své investice do ICT a jen čtyři procent chtějí udělat opak.

Co však chtějí firmy, aby udělala vláda na podporu Průmyslu 4.0? Méně byrokracie a jasnější legislativa jsou nejurgentnější požadavky ze strany firem, jež by také chtěly, aby veřejný výzkum a vývoj bral větší ohled na potřeby českého průmyslu. Společnosti také žádají zlepšení úrovně infrastruktur, od dálnic až po rychlý internet. České průmyslové firmy naopak kladou menší důraz na opatření na podporu duševního vlastníci a na zvýšení bezpečnosti přenosu dat.

Zdroj: www.ceec.eu

Zdroj fotografie: Škoda Auto

Loading…