Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

19.12.2016

Ústavní soud přezkoumal kontrolní hlášení

Ústavní soud přezkoumal novelu zákona, která před rokem zavedla povinnost kontrolních hlášení. Soud se novelou zabýval na podnět skupiny senátorů.

Systém kontrolních hlášení, v rámci kterého plátci DPH musí průběžně informovat daňovou správu o všech vydaných a přijatých fakturách, patří k hlavním opatřením z dílny Ministerstva financí pod vedením Andreje Babiše. Ústavní soud nakonec ve svém rozsudku celkové opatření potvrdil, ovšem dvě ustanovení zrušil. První ustanovení pokládalo za doručenou výzvu zaslanou datovou schránkou ze strany daňové správy plátci DPH v momentu odeslání výzvy. V druhém případě Ústavní soud zrušil ustanovení, dle kterého je rozsah informací zasílaných kontrolním hlášením určován Finanční správou. Podle Ústavního soudu musí rozsah a okruh zasílaných informací určit zákon.

Změny provedené rozsudkem Ústavního soudu vstoupí v platnost dne 31. 12. 2017. Soud tak dal zákonodárcům prostor k úpravě znění zákonu, tak aby byl v souladu s rozsudkem. V případě okamžitého nabytí platnosti rozsudku by hrozila paralýza celého systému.  Ani to však nemusí stačit. „Když přihlédneme k tomu, že standardní legislativní proces trvá dnes zhruba jeden rok a příští rok bude rokem volebním, tak je to docela složité,“ řekla náměstkyně ministra financí Alena Schillerová k době nutné k schválení nové verze zákona upravující kontrolní hlášení.

 

Zdroj: Camic

Zdroj fotografie: Ústavní soud ČR

Loading…