Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

11.06.2021

V České republice bude brzy zaveden kurzarbeit

Firmy v České republice budou mít brzy k dispozici kurzarbeit. Zákon byl schválen Senátem a čeká jen na podpis prezidenta republiky.

Kurzarbeit budou firmy moci využívat v období ohrožení zaměstnanosti, které musí vyhlásit vláda. Ta se může rozhodnout, že podporu zpřístupní jen v některých regionech nebo odvětvích. Peníze budou moci firmy čerpat po dobu maximálně jednoho roku.

Kurzarbeit bude možné aktivovat při poklesu přídělu práce o 20 až 80 procent. Zaměstnancům musí firma vyplácet alespoň 80 procent platu. Od státu bude mít nárok na podporu na každého zaměstnance, který u ní pracuje alespoň tři měsíce, ve výší 80 procent mzdových nákladů, a to do maximální výše 150 procent průměrné mzdy.

Příjmem podpory firmám vznikají některé závazky. Zaměstnance, na kterého dostala podporu, nesmí firma propustit z organizačních důvodu během čerpání kurzarbeitu a v následující době, jejíž délka činí polovinu doby, kdy používala kurzarbeitu. V době od jednoho měsíce před spuštěním kurzarbeitu do 12 měsíců od konce podpory společnosti také nesmí rozdělovat zisky, předčasně splácet či jiný způsobem přesouvat prostředky svým společníkům akcionářům, lidé ve vedení či jiným osobám, jež mají vliv na její chod. Z čerpání podpory jsou vyloučené společnosti, které v předchozích třech letech byly pokutovány za práci na černo.

Zdroj: zpravy.aktualne.cz

Zdroj foto: senat.cz

 

Loading…