Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

24.02.2021

V Česku lidé si méně půjčovali na spotřebu

Obyvatelé České republiky si během pandemie méně půjčovali na spotřebu. Ukazuje to průzkum společnosti CRIF – Czech Credit Bureau, jež je členem Italsko-české komory.

Na konci loňského roku hodnota spotřebních úvěrů poskytnutých bankovními a nebankovními společnostmi dosáhla 491 miliard korun. To je o 6,6 miliardy korun méně než v roce 2019. Zhruba každý čtvrtý Čech má spotřební půjčku, ale i tento údaj hlásí pokles. Celková hodnota úvěrů fyzickým osobám se zvýšily o 153 miliard na 2,6 bilionu korun, a to kvůli silnému růstu poskytnutých hypoték.

Během loňského roku nebylo zaznamenáno výrazné zhoršení splácení úvěrů. Částečnou výjimku tvoří mladí lidé.  „Lidé do 35 let si brali méně úvěrů, ale přitom u nich rostla celková nesplácená částka,“ uvedl Jiří Rajl, výkonný ředitel Nebankovního registru. I mezi mladými ale klesl počet osob, jež mají obtíže se splácením.

Výrazný růst obtíží se splácením nehlásí finanční společnosti ani u hypoték, a to také díky flexibilnímu přístupu. „Banky a další finanční instituce umožňovaly lidem odklad splátek úvěrů i nad rámec své zákonné povinnosti,“ uvedla Lenka Novotná, výkonná ředitelka Bankovního registru.

Jako v dalších evropských zemích také v České republice během pandemie vzrostly úspory. Obyvatelé země měli na konci roku uloženo v bankách na pět bilionů korun.

Zdroj: www.crif.cz
Zdroj fotografie: Pixabay

 

Loading…