Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

15.02.2018

V Itálii začala platit nová pravidla označení původu rýže a těstovin

V Itálii začínají platit nová pravidla v uvádění původu těstovin a rýže. V úterý 13. února vstoupily v platnost výnosy, které tuto oblast regulují.

Dle nových pravidel bude nutné uvádět na baleních těstovin jak zemi původu zpracované suroviny, tak zemi, kde došlo ke zpracování. V případě rýže se budou uvádět země původu suroviny, zpracování a balení. V případě, že jednotlivé procesy probíhají ve více zemí, bude stačit odlišit členské země EU od nečlenských zemích. Po dvou letech by měl být zhodnocen přínos nových pravidel a vláda by měla rozhodnout, zda jejich platnost prodloužit či nikoliv. V současnosti italská výroba pšenice nepokrývá celou poptávku výrobců těstovin a do Itálie se tudíž dováží zhruba čtyřicet procent celkové spotřeby této suroviny.

Nové povinnosti nebyly přijaty v odvětví zemědělství a potravinářství jednomyslně. Na podporu nových pravidel označení původu vystupují zemědělské svazy, jako Coldiretti, jež doufají, že italští spotřebitelé budou preferovat výrobky z italských surovin. Podle zemědělců jsou výrobky z italských surovin kvalitnější. S tím ale nesouhlasí zpracovatelské firmy. „V případě těstovin není původ pšenice či mouky rozhodující ani pro kvalitu ani pro nezávadnost potraviny. Ovšem na spotřebitele je vyvíjen tlak, aby vybíral zboží na základě původu a nikoliv kvality,“ uvádí v tiskové zprávě italská Asociace výrobců těstovin (Aidepi). Podle zpracovatelských firem nová pravidla jen křiví trh, povedou k zvýšení nákladů a cen a tudíž k snížení konkurenceschopnosti na zahraničních trzích. „Nakonec to povede k tomu, že do deseti let Itálie ztratí světové prvenství na trhu s těstovinami, které držela přes dvě století,“ varuje asociace.

Zdroj: https://www.politicheagricole.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…