Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

02.11.2021

V Itálii začala růst inflace, je na nejvyšší hodnotě od roku 2012

V Itálii začala v posledních měsících růst inflace. Ukázaly to údaje Italského statistického úřadu.

Podle těchto údajů inflace vypočtená podle metodologie Evropské centrální banky se v Itálii v říjnu dostala nad tři procenta. To je nejvyšší hodnota za posledních devět let. Ceny v Itálii začaly výrazně růst od července, kdy inflace dosáhla jednoho procenta, nejnižší hodnotz v druhé polovině letošního roku. Na konci loňského roku byla italská inflace dokonce v záporných číslech.

„Energetické statky přispěly k růstu cen dvěma procentními body a ve velké míře stojí za zrychlením inflace ve srovnání se zářím,“ uvedl Italský statistický úřad. Energetické statky v říjnu zaznamenaly meziroční růst cen o bezmála 23 procent. To mělo dopad hlavně na ceny v oblasti dopravy a nákladů na bydlení. Výrazně nižší dynamiku cen než statky zaznamenaly služby, kde se inflace vyšplhala pouze na 1,3 procenta. Ceny potravin se zvýšily meziročně o 1,1 procenta.

Italská míra inflace však patřila spíše k těm nižším v eurozóně. Tam míra inflace dosáhla v říjnu 4,1 procenta a řada zemí, jako Belgie, Španělsko, Pobaltské země či Irsko, zaznamenala růst cen o více než pět procent. V Německu inflace dosáhla 4,6 procenta.

Zdroj: www.istat.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…