Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

09.12.2015

V milánském Palazzo Reale začíná výstava plakátů Alfonse Muchy

V milánském Palazzo Reale začíná ve středu 10. prosince, výstava plakátů a dalších uměleckých artefaktů vytvořených českým umělcem Alfonsem Muchou. Výstava potrvá v Miláně do 20. března, pak se přesune do janovského Palazzo Ducale, kde zůstane otevřená od 2. dubna do 18. zaří.

Výstava představí přes 150 děl jednoho z hlavních představitelů secese v Evropě. Výstava je organizovaná kolem některých tematik, jež prostupují Muchovu tvorbu. Část výstavy se tak věnuje jeho plakátům pro divadlo a reklamu. Další části výstavy se věnují tématu ztvárnění žen českým malířem, vlivům orientálního umění na jeho umělecký výraz či jeho velice známé “květnaté imaginárno”.

Milanská výstava je replikou výstavy, která proběhla v roce 2013 v Praze. Ta tehdy přitáhla do Obecního domu na 186 tisíc návštěvníků. Vystavené plakáty a artefakty patří do sbírky, kterou vytvořil československý tenista Iva Lendl. Ten následovně prodal svou sbírku nadaci Richarda Fuxe, známého podnikatele v reklamě. „Jsem přesvědčen, že se expozice setká se zaslouženým zájmem odborné i laické veřejnosti v Itálii stejně jako u nás, protože jméno Alfons Mucha je téměř synonynem pro výtvarnou dílnu secesního období po celém světě. Chtěl bych výstavě popřát, aby byla minimálně tak úspěšná, jako zcela první vystavení sbírky pro veřejnost v pražském Obecním domě,” říká o výstavě Richard Fuxe.

 

Odkaz na výstavu: mostramucha.it

 

Loading…