Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

07.11.2016

V Praze otevřela nová La Grapperia

Nabídka italských nápojů a potravin v Praze se rozrůstá. Mezi nejčerstvější přírůstky patří prodejna La Grapperia v Táborské ulici na Praze-4, která otevřela na začátku října. Obchod otevřela distribuční společnost Bevande s.r.o., člen Italsko-české komory.

Jak napovídá její jméno, prodejna se orientuje především na italské grappy, likéry a aperitivy. „Sortiment prodejny ale zastupuje celou naší velkoobchodní nabídku, v rámci které máme i bohatý výběr italských vín. To co nás odlišuje od konkurence jiných obchodů s italskými potravinami a nápoji je však široký výběr více než 40 grap a likérů. I proto jsme se rozhodli použít slovo grappa ve jméně naší prodejny,“ uvádí jednatelka společnosti Bevande s.r.o. Michaela Kašková.

Michaela Kašková a její manžel začali dovážet z Itálie likéry značky Bombardino a posléze grappy značek G.Bertagnoli, Nardini a Bonollo zhruba před deseti lety. Jak sama přiznává, ze začátku byl odbyt ze strany hotelů a restaurací nízký. Čeští zákazníci italskou grappu takřka neznali, a pokud ano, tak ji měli spojenou s levným a málo kvalitním nápojem. Ke zlomu došlo, paradoxně, až s aférou s tvrdým alkoholem páleným na černo a následující prohibicí v roce 2012. „Čeští zákazníci si díky prohibici začali uvědomovat význam kvalitního a kontrolovaného alkoholu. Ke změně pohledu na grappu přispělo také to, že se účastníme celé řady společenských akcí, na kterých nabízíme  ochutnávky grappy. Jsme malá firma, takže si nemůžeme dovolit billboardy či televizní reklamy. Od roku 2013 ale zaznamenáváme sílící poptávku po grappě ze strany restaurací a hotelů a nyní i privátních zákazníků,“ dodává M.Kašková.

Co se týče bezpečnosti, tak grappa a jiné likéry podléhají velice přísné legislativě, která byla přijata v 80. letech po skandálu s pančovaným vínem. Dá se tak říct, že tyto nápoje patří k nejhlídanějším na celém evropském kontinentu. „To platí i o vinné matolíně, ze které se grappa vyrábí. Vinaři, kteří si obvykle sami grappu nepálí, musí vždy vykázat kolik matolíny prodali likérkám, kolik ji použili na hnojení a tak dále. Na vinicích s nejcennějšími odrůdami se používají systémy kontroly, včetně použití satelitů, které je velice obtížné obejít,“ vysvětluje M. Kašková.

Jak již bylo řečeno, grappa se vyrábí z vinné révy. I přesto nejlepší nápoje tohoto druhu pochází z regionů severovýchodní Itálie (Benátsko, Trentino a Frulánsko) či z Lombardie a Piemontu. Jak nám vysvětluje Michaela Kašková, hlavní důvodem jsou klimatické podmínky. „Nejlepší grappa se vyrábí z vinné révy, která má nižší cukernatost a lze tak lépe kontrolovat přeměnu cukr na alkohol. Grappa se pálí i v některých regionech střední Itálii ale obvykle nebývá tak dobrá. Grappy pálené z vinné révy s vyšší cukernatostí bývají totiž méně jemné.“

La Grapperia však nechce být jen specializovanou prodejnou ale především místem, kde čeští zákazníci objevují grappu a italské likéry. „Prodejna zavírá v 19 hodin, takže máme dostatečný časový prostor pro pořádání degustací či prezentací grap pro skupinky deseti až dvacet osob,“ dodává M. Kašková.

La Grapperia se nachází v Táborské ulici 378/44 v Praze-4, otevírací doba pondělí až pátek 10-19.

Zdroj: Camic

Zdroj Fotografia:

Loading…