Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

03.05.2017

V Praze probíhá výstava o Dolomitech

Včera, ve středu 3. května, byla zahájena výstava fotografií Dolomity – kamenné srdce světa, jež zůstane otevřena do 28. května v prostorech Novoměstské radnice. Výstava je pořádána díky společnému úsilí Nadace Dolomiti Unesco, Italského velvyslanectví v Praze a National Geographic Česká republika.

Dolomity se staly již takovým českým regionem, protože snad není Čech, který by je někdy nenavštívil,“ podtrhl vztah Čechů k těmto horám italský velvyslanec Aldo Amati. Výstava chce skrze vystavené snímky fotografa Georga Tappeinera podat nový pohled na Dolomity, jež jsou oblíbenou destinací pro mnohé české turisty. Spolupráce s National Geographic navíc zaručuje vysokou kvalitu vystavených fotografií. „V časopisech snímky krajiny často ustupují snímkům jiného tipu. Děje se tak i v našem časopise a proto jsme rádi podpořili uspořádání této výstavy,“ řekl šéfredaktor National Geographic ČR Tomáš Tureček.

V roce 2009 se Dolomity staly přírodní památkou lidstva UNESCO. Na ochranu těchto hor, jež leží na rozsáhlém území 142 tisíců hektarů, je Nadace Dolomiti Unesco. „Nadace sdružuje pět okresů a tři regiony, na jejichž území Dolomity leží,“ uvedla předsedkyně nadace Mariagrazia Santoro. „Naším hlavním úkolem je governance tohoto území, aby se zachovala  identita každého a současně se našly společné podněty k akci. Celkový cíl nadace je ochrana, udržitelnost a rozvoj  Dolomit,“ dodala. Nadaci nejsou cizí ani iniciativa na podporu turismu. Nedávno tak spustila webový portál Visitdolomites.com, jež umožňuje obdivovat krásu těchto hor  i ve virtuálním prostoru. „Web také umožňuje naplánovat si dovolenou či exkurze v horách,“ řekla Mariagrazia Santoro.

Plánu uspořádat v Praze výstavu o Dolomitech se dostalo silné podpory od Morena Faganello a jeho firmy SANI Gelati, člena Italsko-české komory. „Já pocházím z okresu Belluno a dlouho jsem žil v srdci těchto hor,“ vysvětlil svůj vztah k Dolomitům Moreno Faganello. „Jsem rád, že se nám podařilo přivézt do Prahy tuto výstavy, jež proběhla i v dalších evropských městech, protože její uspořádání, vzhledem k prestiži partnerů, nebylo vůbec lehké. Naším cílem je, aby Češi skrze tyto snímky ještě prohloubili svůj vztah k Dolomitům,“ dodal.

Výstava Dolomity – kamenné srdce světa probíhá od 4. do 28. května, od 10 do 18 hodin, v galerii věže Novoměstské radnice, Karlovo náměstí 1, Praha.

 

Zdroj: Camic

Autor fotografie: Francesco Bencivenga

Loading…