Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

16.10.2017

V Praze se díky nadaci Eleutheria představí italský fotograf Danilo De Rossi

Od prvního listopadu bude k vidění v Praze, v kulturním prostoru Pražská křižovatka, umělecká instalace fotografa Danila De Rossiho. Výstavu pořádá nadaceEleutheria, člen Italsko-české komory.

Italský umělec Danilo De Rossi, který měl v Praze umělecké stipendium a pobyt, v české metropoli představí svou instalací Iron Dust:Reflections. Tu věnoval místě, které je velice významné pro české kulturní a společenském povědomí, a sice bývalým hutím Poldi v Kladnu. Instalace zabere podstatnou část prostoru Pražské křižovatky, jež se nachází v bývalém kostele sv. Anny, a vyvrcholí v oltářním prostoru. „Procházet se mezi tichými ruinami bývalých hutí Poldi v Kladně je jako navštívit archeologický výkop místa, které bylo ještě před pár desítkami let součástí anomálního života“, uvádí umělec. „Stavby, které přetrvaly, poskytují symbolický klíč k rozluštění okolní krajiny. Prázdno a absence, jež nabízí bývalá továrna, jsou jen zdánlivé,“ dodává.

Výstava Iron Dust:Reflections tvoří jistou kontinuitu v kulturní činnosti nadace Eleutheria. Letos se nadace zaměří především na filmové umění, a to také skrze přehlídky krátkých filmů italských režisérů In breve: giovani registi italiani, která začne v Praze 21. listopadu. „Instalace Reflections od Danila De Rossiho je hybridem mezi fotografií a videem, a proto tvoří pomyslnou spojku mezi našimi aktivitami z loňského a letošního roku,“ vysvětluje předseda nadace Eleutheria, Francesco Augusto Razetto.

Výstava proběhne pod záštitou Italského velvyslanectví v Praze, Italského kulturního institutu v Praze, Městské části Praha 1, Italsko-české obchodní a průmyslové komory a Art&Design Institute.

Zdroj: nadace Eleutheria

Zdroj fotografie: Danilo De Rossi

Loading…