Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.12.2017

V Praze se staví 13.000 nových bytů

Je růst cen nemovitostí způsoben pomalou výstavbou nových bytů? Pozitivní odpověď na tuto otázku zcela nesdílí Institut pro plánování a rozvoj (IPR) hlavního města Prahy.

Institut ve své analýze o probíhajících developerských projektech na území Prahy, která však nebere v potaz obnovu již existujících nemovitostí, ukazuje, že počet bytů ve výstavbě je v posledních třech letech relativně stabilní na více než 13 tisících bytů ročně. To je výrazně více než v letech 2010 až 2013, kdy bylo ve výstavbě, v průměru, méně než 10.000 bytů ročně. V projektech ve výstavbě však zůstává k dispozici na prodej méně než tři tisíce bytů: zbytek byl prodán či závazně rezervován ještě před dokončením stavby. Výrazný dopad na situaci má i fakt, že nemalá část bytů, podle IPR třicet až čtyřicet procent, je pořizována na investiční účely. To dále zvyšuje tlak na straně poptávky.

V segmentu nových bytů zůstávají na trhu k dispozici především nemovitosti s větším výměrem, zatímco menších a středně velkých bytů, po kterých je největší poptávka, je nedostatek. Průměrná plocha nových bytů dosahuje sto metrů čtverečních a jejich průměrná prodejní cena se již vyšplhala na sedm milionů korun. „V posledních letech (od roku 2014) dochází ke zhoršování finanční dostupnosti nového bydlení“, uvádí ve své zprávě IPR. V letošním roce bylo zapotřebí 12 ročním průměrných platů pro zakoupení bytu o výměře 70 metrů čtverečních.

Zhruba polovinu bytů realizovaných v české metropoli se nachází v developerských projektech s 200 a více byty. „Se zvyšující se vzdáleností od jádra města se navyšuje průměrná velikost developerských projektů“, uvádí IPR ve zprávě. Nejvíce bytů ve výstavbě se nachází na Praze 5 (2079 bytů), Praze 9 (1772), Praze 18 (1378) a Praze 8 (1241).

Zdroj: www.iprpraha.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…