Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.12.2015

V Praze začala výstava Tiziano Vanitas

V úterý 15. prosince začala výstava Tiziano Vanitas, která v České republice poprvé uceleně představí dílo jednoho z vrcholných malířů Cinquecenta benátské školy.

Hlavním tématem výstavy je ženská krása v pojetí malířského mistra z Cadore. Návštěvníci pražské výstavy tak budou moci obdivovat mistrovská díla, a to například obrazy Flora zapůjčený z Galerie degli Uffizi, Žena se zrcadlem z Obrazárny Pražského hradu či další obraz Vanitas pocházející z Tizianovy velice aktivní malířské školy, který je dnes v držení soukromého sběratele.

Nicméně výstava má i širší tematický záběr, a českému publiku představí kromě děl samotného Tiziana i celou řadu obrazů pocházejících z Tizianovi školy či od dalších významných malířů jeho doby. Na výstavě je tak k vidění obraz Apollon a Marsyas, který je podobný tématem a kompozicí známějšímu obrazu, který se dnes nachází ve sbírce Arcidiecézního zámku v Kroměříži, či dvě zobrazení Pochování Ježíše od Tiziana samotného a jeho školy, které dnes drží Museum Borgogna ve Vercelli a soukromý sběratel ve Spojených Státech.

Kvůli problémům s výpůjčkami výstava začíná s několika měsíci zpoždění oproti původnímu termínu. “Tato výstava je velkým holdem mému učiteli, prof. Lionellovi Pupovi, který patří k hlavním znalcům Tizianova díla v Evropě,” říká Serena Baccaglini, která je společně s Lionellem Pupim kurátorkou výstavy. “A jedná se také zřejmě o nejtěžší výstavu mého života. Proto, abychom do Prahy dovezli všechny vystavené obrazy, jsme potřebovali sedm speciálních povolení k vývozu od italského Ministerstva kultury, a další výpůjčky jsme museli vyjednat s významnými evropskými muzei a se soukromými sběrateli v Itálii, Švýcarku i ve Spojených státech.”

Na vernisáži výstavy vystoupil také italský velvyslanec v Praze Aldo Amati. “Tiziano byl umělcem evropského rozsahu, který se stýkal s významnými panovníky té doby, například se španělskými císaři Karlem V. a Filipem II. Navíc obrazům Tiziana se dostalo velkého oběhu po celé Evropě. Stačí vzpomenout, že významnou sbírku jeho obrazů vlastnil tady na Pražském hradě i císař Rudolf II.,” uvedl velvyslanec Amati.

Na vernisáži vystoupili i hlavní sponzoři výstavy, jejichž pomoc byla pro uspořádání pražské výstavy Tiziana zásadní. “Tato výstava má veškeré předpoklady pro to, aby se stal jednou z kulturních akcí roku,” uvedl Jiří Kunert, předseda představenstva UniCredit Bank Czech Republic a Slovakia. “Naše banka podporuje šíření italské kultury v ČR, a proto jsme se rozhodli podpořit i tuto výstavu.” Spokojený s výsledkem je i David Kopal, ředitel marketingu Scuderia Praha, jediného oficiálního dealera vozů Ferrari a Maserati v ČR. “Podpořili jsme tuto výstavu, protože spojuje krásu a eleganci, což jsou i hlavní rysy našich vozů”.

Výstave je otevřená do 20. března 2016 v Císařských jízdárnách Pražského hradu denně od 10 do 18 hodin. Výstava je pořádaná Art for Public o.p.s. a Správou Pražského hradu. Záštitu nad výstavou převzalo italské Ministerstvo kultury, Italské velvyslanectví v Praze, Italský kulturní institut, Italsko-česká obchodní a průmyslová komora a Magnifica Comunità di Cadore.

 

Zdroi fotografie: Art fo Public o.p.s.

Loading…