Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

23.11.2016

V prosinci proběhne Mittelcinemafest, festival italského filmu

Také letos proběhne na začátku prosince Mittelcinemafest, Středoeveropský festival italského filmu. V ČR festival začne 1. prosince v pražském kině Lucerna. Festival se pak přesune do Brna a nově do Českých Budějovic.

Mittelcinemafest probíhá v několika zemích střední a východní Evropy a festivalovou šňůru tradičně uzavírá Česká republika. Letos je na programu deset snímků, mezi kterými jsou i díla uznávaných režisérů jako Marco Bellocchio,  Roberto Andò nebo Paolo Virzì. Nebudou ale chybět ani filmy mladých a začínajících režisérů. „V posledních letech pozorujeme obrození italského filmu,“ uvedl na tiskové konferenci italský velvyslanec v Praze Aldo Amati. „Festival představí filmy různých žánrů, od typické italské komedie až po filmy s více tragickým nádechem či pojednávající o politických a sociálních tématech.“

Festival je i letos pořádán Italským velvyslanectvím v Praze, Italským kulturním institutem, Italským filmovým institutem Luce a Kinem Lucerna. Festival by nemohl proběhnout také bez podpory Italsko-české obchodní komunity. „Uvědomujeme si, že kinematografie slouží nejen k podpoře italské kultury, ale celé naší země,“ uvedl na tiskové konferenci generální tajemník Italsko-české komory Matteo Mariani.

Festival také spolupracuje s dvěma českými distributory: Film Europe Media Company a Asociací českých filmových klubů (AČFK). Mezi deseti uvedenými filmy mají tři svého českého distributora. „Spolupráce mezi státními institucemi a soukromým sektorem je zásadní. Italské instituce nás považují za své partnery, a ne vždy tomu tak je. Chápou, že nejsme jen pizza delivery, ale partneři, kteří o filmech přemýšlí a pracují s nimi,“ uvedl Ivan Hronec, CEO Film Europe Media Company. Zástupci AČFK sdělili, že film Šíleně radostná režiséra  Paola Virzìho, který zahájí festival, bude v českých kinech od 19. ledna 2017. Pražskou část festival ukončí koncert filmové hudby pod taktovkou Waltera Attanasiho.

 

Data festival: 1.-5. prosince Prah, 12-13. prosince Brno, České Budějovice 13.-14. prosince

 

Program pražské části festivalu: www.kinolucerna.cz

Zdroj: Camic 

Zdroj Fotografia: Alena Zeminová

Loading…