Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

06.01.2020

V roce 2019 byl deficit nižší, než se čekalo

Česká veřejná správa hospodařila v roce 2019 s nižším deficitem, než se kterým počítal zákon o státním rozpočtu. Uvádí to Ministerstvo financí ČR.

Konečný deficit hospodaření centrálního státu dosáhl v roce 2019 28,5 miliard korun, zatímco státní rozpočet počítal se deficitem ve výši 40 miliard korun. Jak však upozorňují představitelé opozice, deficit byl nižší i díky celé řadě jednorázových a nedaňových příjmů. V loňském roce se vláda mohla spolehnout s vyššími nedaňovými příjmy, například převod 18 miliard z privatizačního účtu, vyšší příjmy z prodeje emisních povolenek či vyšší vratky z evropských fondů. Naopak daňové příjmy lehce zaostaly za očekáváním státního rozpočtu, ačkoliv meziročně vzrostly o více než šest procent (+74 miliard korun). Celkové příjmy české státní kasy tak činily 1.523 miliard korun.

Výdaje českého státu byly také o zhruba o jedno procent nižší, než předpokládal státní rozpočet, a dosáhly na 1.552 miliard korun. Hlavní kapitolou výdajů jsou důchody a sociální transfery, jež dosahují šest set miliard korun. Zhruba 139 miliard korun bylo využito na investice, z nichž polovina šla na spolufinancování projektů z evropských fondů.

Při prezentaci výsledků hospodaření za rok 2019 si ministryně financí Alena Schillerová pochvalovala dosažených výsledků. „Jde o čtvrtý nejlepší výsledek za posledních dvacet let,“ uvedla ministryně Schillerová. Naopak dle opozičních stran ze středo-pravicového spektra by vláda měla v letech ekonomické konjunktury usilovat o vyrovnaný rozpočet. Dle představitelů opozice navíc vyšší jednorázové příjmy opticky zlepšily hospodaření a vedly k snížení deficitu. I tak ale deficit představuje zhoršení ve srovnání s předchozími roky, kdy rozpočty skončily v přebytku.

Zdroj: www.mfcr.cz

Zdroj fotografie: vlada.cz

Loading…